Zdravlje

Borovnice: hrana dugovječnosti

Autor:  | 

Borovnice su uistinu jedna od najzdravijih namirnica svijeta. Odličan su izvor različitih vitamina, minerala i bioaktivnih spojeva, kao što su antocijanini. 

Imaju odlična antioksidacijska svojstva, a spoj različitih nutritivnih spojeva ih čini namirnicom vrijednom uvrštavanja u svakodnevne prehrambene navike.

Svaka stanica u svojem sastavu ima DNA koja se starenjem sve lakše ošteti i sve teže obnavlja. Kada je DNA oštećena, tada se povećava rizik od nastanka niza teških bolesti koje skraćuju životni vijek i uzrokuju prijevremenu smrt.

Borovnice, zahvaljujući svojem snažnom antioksidacijskom djelovanju, mogu usporiti proces starenja stanica i smanjiti rizik od oštećenja DNA. Na taj način direktno sudjeluju u prevenciji kroničnih bolesti koje skraćuju životni vijek.

Jedno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da osobe, koje redovito konzumiraju borovnice, imaju za čak 28% dulji životni vijek, u odnosu na osobe koje borovnice konzumiraju rijetko ili nikako.

Kada započnete s redovitom konzumacijom borovnica, počet ćete uživati u nizu prednosti koje one pružaju za zdravlje, a neke od najznačajnijih su:

  • Pospješuju zdravlje živčanog sustava
  • Štite stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala
  • Smanjuju rizik od nastanka kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i različite vrste raka

Prije početka svakonevnog konzumiranja borovnica se svakako posavjetujte s liječnikom, naročito ako patite od nekih bolesti ili uzimate lijekove.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...