LJepota

Vi ste lijepe i nakon pedesete

Autor:  | 

Posljednje istraživanje koje je proveo tim sa Sveučilišta North Carolina pokazuje da većina žena s godinama ipak zadrži nesigurnost izazvanu osjećajem da su debele. Rezultati su pokazali da je 62 posto žena starijih od 50 godina potvrdilo kako njihova težina ili izgled tijela imaju negativan utjecaj na život te da imaju poremećaj u prehrani.

Dosadašnja istraživanja o poremećaju u prehrani temeljila su se na tinejdžericama i mladim ženama, ali ova nova studija objavljena u International Journal of Eating Disorders otkriva kako 13 posto žena starijih od 50 također imaju taj problem. U istraživanju je sudjelovalo 1849 žena, čiji je prosjek starosti bio 59 godina.

Velika većina njih, 79 posto, potvrdila je da njihova težina ili oblik tijela imaju ujtecaj na autopercepiju, a više od 70 posto je izjavilo da pokušavaju smršaviti. Dvije trećine ispitanica svaki dan razmišljaju o svojoj težini i izgledu: 41 posto provjerava svoje tijelo svaki dan, a 40 posto staju na vagu nekoliko puta tjedno ili više.

Autori studije upozoravaju da takav stav ove žene svrstava u rizičnu skupinu osoba podložnih poremećaju prehrane. Tome u prilog ide i činjenica da je 36 posto žena uključenih u studiju potvrdilo da su pola vremena u psoljednjih pet godina provele na dijetama.

Koristile su se nekolicinom vrlo nezdravih metoda za skidanje kilograma, uključivši tablete za mršavljenje (7,5%), diuretike (2,5%), laksative (2%) i povraćanje (1%).

–  Ja sam očekivala ovakve rezultate koji, ipak, za ostatk svijeta mogu biti iznenađujući. Klinčki smo se susretali s ovim pojavama kod starijih žena, ali do sada nismo imali konkretne podatke da bi mogli reći da se ovo uistinu i događa. Čini se da smo razbili stereotip kako je poremećaj u prehrani rezerviran  za adolescentice i mlade žene – rekla je autorica studije Dr. Cyntia Bulik, direktorica Programa za poremećaj u prehrani za Sveučilišta North Carolina.

Neke od žena koje su sudjelovale u studiji sa problemima u prehrani žive cijeli svoj život, neke su probleme imale dok su bile mlađe, zatim se oporavila, a onda opet vratile u prijašnje stanje. No problemi s težinom nisu posljedica nesigurnosti koju su prenijele iz svojih mlađih dana, naglasila je Bulik.

Kod jednog dijela ispitanica poremećaj u prehrani se prvi puta pojavio nakon 50. godine. Nekim ženama u srednjim godinama poremećaj u prehrani izazvale su velike promjene u životu, kao što su razvod, gubitak supružnika, gubitak posla ili povratak djece u kuću.

– Mnoge od žena morale su se suočiti sa financijskom nesigurnošću, a to nikako nisu očekivale u ovoj dobi života – rekla je doktorica Bulik.

Još jedan veliki pritisak na žene u toj dobi stvara sve jači pritisak društva da je dobro zauvijek izgledati mlado.

– Kao društvo, stvaramo izuzetan pritisak na žene starije od 50 godina da ne smiju izgledati kao da stare. Oglasi svuda oko nas poručuju da sakriju svoje bore kupnjom različitih preparat ili operacijama. Sve to gura žene ka nezdravim navikama vezanim uz mršavljenje i gubitak kilograma – upozorava dr. Bulik.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...