Budi sretna

Dame, sreća nam je zapisana u genima

Autor:  | 

“Ratnički gen” koji imaju muškarci mogao bi kod žena biti “gen sreće”. Novo istraživanje otkrilo je da je oblik gena monoamine oxidase A (MAOA), čini se, zaslužan za dobre osjećaje kod žena.

Ali nema isti efekt kod muškaraca. U stvari, riječ je o istom tipu gena koji se u muškaraca povezuje s agresijom.

– Ovo je prvi gen sreće koji smo otkrili kod žena – rekao je voditelj studije Henian Chen sa Sveučilišta Južna Florida.

MAOA kontrolira aktivnost enzima koji razgrađuje serotonin, dopamin i ostale spojeve koji u mozgu izazivaju dobre osjećaje. Jedan oblik MAOA gena potiče povećanje razine monoamina, koji zatim, dozvoljavaju većim količinama tih neurotransmitera da se zadrže u mozgu i poboljšaju raspoloženje.

U studiji su znanstvenici proučavali kako se taj gen manifestira kod 193 žene i 152 muškarca. Također su analizirali razine sreće koju su isticali ispitanici. Znanstvenici su otkrili da su žene samo sa jednom kopijom niskoaktivnog tipa MAOA gena puno sretnije nego one koje nisu imale kopije.

Što se tiče muškaraca, mnogi od njih imali su kopiju te varijante gena, ali nisu izvjestili da su sretniji od žena koje su bile bez te kopije. Studija je objavljena u publikaciji Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry.

– Iznenadili su me rezultati jer je ovaj oblik MAOA gena prije bio povezan sa nekim negativnim tendencijama kao što je alkoholizam, agresivnost i antisocijalno ponašanje – objasnio je Chen i naglasio da ovaj gen neki znanstvenici čak nazivaju “ratnički gen”, ali čini se, kod žene pokazuje svoju bolju stranu.

Chen i njegov tim pretpostavljaju da bi krivac za ovaj genetski rascjep između spolova mogao biti testosteron koji ublažava pozitivne efekte MAOA gena kod muškaraca.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...