Budi sretna

Šest načina da postanete snažnija žena, prema savjetima Marije Sharapove

Autor:  | 

Maria Sharapova trenutno je treća najbolja tenisačica na svijetu i najbogatija sportašica.

Potpisala je višegodišnje ugovore s tvrtkama Nike i Evian pored toga što dizajnira proizvode za Cole Haan.

Njena majka zatrudnjela je nedugo nakon ekplozije u Chernobylu i njena je obitelj pobjegla u majčino rodno mjesto Nyagan u Rusiji kad je Maria bila još mala.

S vremenom je obitelj završila na Floridi gdje je Maria pohađala prestužnu Nick Bollettieri tenisku akademiju na nagovor legendarne Martine Navratilove. Navratilova je vidjela Mariju još u Rusiji kako kao šestogodišnjakinja igra tenis i odmah je prepoznala njen potencijal.

Do svoje 18 godine postala je najbolja tenisačica na svijetu.

Danas međutim, ozljedama sklona karijera ove 28-godišnjakinje testirala je njenu fizičku snagu, ali isto tako i njenu mentalnu i emocionalnu sreću. Nakon svih tih godina provedenih na terenima, Sharapova je naučila trik ili dva.

Donosimo njenih šest savjeta kako se otmjeno oporaviti, cjeniti svoje tijelo, hrvati se sa zlim glasovima i postati snažna i samouvjerena žena.

JS53975465

1. Pronađi snagu (i ponos) u svojim slabostima

“Tijekom svoje karijere u više navrata sam se morala izboriti za povratak nakon ozljede ramena. Put ka oporavku mišića je dug i težak. Od vas zahtjeva da budete strpljivo usredotočeni na dugoročnu dobrobit. Te su rehabilitacij bile osobna borba za mene, ali na kraju se zbog njih osjećam ponosno. Snažno sam se borila da se oporavim od ozljede i ponovno zauzmem vrh ljestvice, u više navrata tijekom deset godina – i zbog toga se osjećam mooćno.

2. Znaj da ti je tijelo fizički snažno

“Ohrabrujem mlade djevojke da slijede svoju snagu. Snažna tijela dolaze u različitim oblicima i veličinama. No smatram da ne možemo u potpunosti cijeniti svoje tijelo – bez obzira kako izgleda- sve dok ne shvatimo njegove mogućnosti.  Shvaćanje svoje fizičke snage je odličan put ka shvaćanju svoje emocionalne snage. ”

3. Odišite samopouzdanjem

“Kao i u svakom drugom području, žene moraju izdržati i konačno prevazići izazove i predrasude. Mediji i javnost konstantno žene  procjenjuju prema njihovom vanjskom izgledu  – tako da, ako želiti preusmjeriti taj fokus, to onda učinite projiciranjem samopouzdanja kroz svoju osobnu moć i snagu ”

4. Gledajte druge žene kao izvor inspiracije.

“Za mene je vrlo inspirirajuće da vidim kako daleko su dogurale žene u sportu samo za mog života. Nisu samo postale najbolje u sportu, već su postale snažne i u poslovnom aspektu, sa svojim jedinstvenim osobnostima i brandovima. Na terenima, ženska finala se po prvi put bolje prodaju od muških finalnih mečeva, a to je veliki korak naprijed u percepciji sportašica.”

5. Pronađite si uzor.

“Mnoge velike sportašice koje su igrale prije mene, poput Billie Jean King i Martine Navratilove, doslovno su mijenjale pravila. Bile su ratnice na terenu i promijenile su način na koji se percipira ženski tenis – i time dokazale da u mojem sportu žene treba jednako poštivati kao i muške igrače.”

6. Natječi se sa samom sobom, a ne sa svijetom oko sebe.

“Biti u središtu javnosti uvijek vodi do neizbježne javne osude i zlih jezika, a posebno iz izvora kao što su društvene mreže. Uvijek postoje osobe koje si daju nevjerojatan trud da pokušaju umanjiti ženski uspjeh i srežu njihovo samopouzdanje. Najvažnije je pogledati duboko u sebe i usmjeriti osjećaje nesigurnosti i kompetitivnosti u stremljenje da budete što bolja osoba. Budući da sam profesionalna sportašica, moj natjecateljski duh može biti vrlo snažan, no najdraže mi se natjecati sa samom sobom. Shvaćanje da ste jedino vi samoj sebi konkurencija koja je važna, probuđuje samopouzdanje.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...