Budi sretna

Mogu li veza ili brak preživjeti kada seks nestane?

Autor:  | 

Statistike pokazuju da jedan od šest parova nije imao seksualne odnose unutar posljednjih šest mjeseci.

Iako je fizička bliskost jedan od snažnih faktora koji utječu na razinu intimnosti između dvoje ljudi, izostanak seksa ne mora nužno značiti i kraj ljubavi.

Smanjena seksualna želja može biti uzrokovana raznim problemima, a posebno u periodima nakon poroda, seljenja, promjene posla…

Je li normalno biti u braku bez seksa?

Da. Ali samo kad su oba partnera iskreno zadovoljna i sretna bez seksualne intimnosti. Ukoliko je par zadovoljan svojim seksualnim životom (ili njegovim izostankom), ona problema nema.

Kakav je osjećaj biti u braku bez seksa?

Možda vam izostanak seksa predstavlja neku vrstu olakšanja, ali budući da smo sa svih strana zatrpani porukama da je potrebno prakticirati seks- i to što bolji, što češće – dugi period bez seksualne intimnosti može izazvati kod osobe osjećaj stida, usamljenosti i izolacije. A ako ste u situaciji da vi želite seks, a vaš partner ne, to može biti pogubno za vašu vezu. Najčešće se odbijeni supružnik osjeća nevoljeno, neprivlačno ili zanemareno.

To se može dogoditi bilo kojem paru

Seks može nestati iz braka na jednaki potacaj i muškarca i žene, u bilo koje doba starosti. Statistike čak pokazuju da ima mnogo mladih parova čija je veza snažno uzdrmana zbog nedostatka ovakvog tipa intimnosti.

Zašto seks nestane?

Većina brakova prolaze kroz periode kada je učestalost seksualnih odnosa manja nego inače, a to se najčešće događa nakon većih promjena kao što je porod, seljenje, promjena posla… No, dulje periode bez seksa može potaknuti i stres, tjeskoba, depresija, financijske brige, problemi u komunikaciji ili povrijeđeni osjećaji.

Kokoš ili jaje?

Problemi u braku definitivno utječu na seksualni život supružnika. No, pitanje je je li izostanak seksa uzrok ostaih problema, ili su ti ostali problemi doveli do prekida seksualnih odnosa? Bez obzira na odgovor, riječ je o opasnom krugu, jer obje situacije djeluju negativno. Vrlo brzo se može dogoditi da se uopće ne sjećate što je bilo prvo.

Nemojte brkati seks i ljubav

Izostanak seksa ne znači automatski da je nestala i ljubav. Neki parovi naprosto žive u “brat i sestra” odnosu. I dalje međusobno gaje duboke osjećaje ljubavi, no više ne gledaju jedno na drugo kao predmet seksualne žudnje.

Problem sasjecite u korijenu

Kada par prolazi kroz period bez seksa – recimo nekoliko mjeseci – važno je početi rješavati problem, jer će se inače mjeseci pretvoriti u godine. A ako potražite pomoć nakon nekoliko godina, bit će ga puno teže riješiti, jer će se kroz to vrijeme nakupiti mnogo ljutnje i frustracije.

Razgovarajte

Treba imati hrabrosti reći “ovo nije dobro”, ali isto tako može biti teško pokrenuti raspravu po tom pitanju. Umjesto toga, parovi prihvate strategije izbjegavanja – odlazak u krevet u različito vrijeme ili spavanje u odvojenim krevetima.

Potražite pomoć

Često postoji skriveni razlog zbog kojeg je seksualni život počeo jenjavati, kao na primjer, traume iz prošlosti, nerazrješeni sukob, ili čak fizički razlog. Terapija može biti od izuzetne pomoći, ali za nju ipak treba oboje partnera pokazati dobru volju.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...