Gastro

Deset zdravih obroka koje možete napraviti za samo deset minuta

Autor:  | 

Vrijeme, vrijeme, vrijeme, uvijek ga nedostaje. Ponekad nemamo vremena za napraviti niti doručak, jer smo stalno u žurbi.

Brzo na posao, a kad se vratimo s posla, nekad smo toliko iscrpljeni za bilo kakvo kuhanje. Srećom, postoji mnoga jela koja se mogu skuhati i pripremiti u samo 10 minuta!

Zdrava i Sretna pripremila je za vas 10 recepata za zdrave obroke koje možete brzo i jednostavno pripremiti.

 

Salata od jabuka, šipaka i badema

8612215-650-1460538920-1

Sastojci:

• 6 šalica zelene salate
• 1 šalica badema
• 2 jabuke
• 1/2 šalice feta sira
• 3/4 šalice sjemenki nara ( šipka)

Za preljev:

• 1/3 šalice domaće majoneze
• 1/4 šalice mlijeka
• 3 žlice šećera
• 4 žličice jabučnog octa
• 1 žlica soka od limuna
• 2 žličice maka

 

Priprema:

Nasijecite jabuke na kockice. Pomiješajte u jednu veću zdjelu zelenu salatu, bademe, jabuke, feta sir na kockice i sjemenke šipka.
Za preljev-dresing, u drugu manju zdjelu dobro izmiješajte majonezu, mlijeko, šećer, ocat, limunov sok i mak. Prelijte preljev preko salate i sve zajedno promiješajte. I to je to!

 

Sendvič od slanutka, avokada i brusnica

8612465-650-1460538920-2

Sastojci:

• 425 g konzerviranog slanutka
• 1 veliki zreli avokado
• 2 žličice svježeg soka od limuna
• 1/2 šalice suhih brusnica
• 1 svežanj rukole salate
• 6 kriški kruha
• sol i papar

Priprema:

Isperite i osušite slanutak, zatim ga zgnječite vilicom u srednje velikoj  zdjeli.
Slanutku dodajte meso avokada i zajedno smiksajte. Načinite glatku smjesu, ali ne kao za pire. Mnogo je ukusnije ako ostanu mali dijelovi slanutaka i avokada.
Zatim dodajte brusnice, sok od limuna, sol i papar za okus, i sve dobro izmiješajte.
Popržite kruh u tosteru i stavite nadjev. Na kraju poslažite rikolu salatu i pokrijte drugom kriškom istostiranog kruha.

 

Omlet u rajčici

8612615-650-1460538920-3

Sastojci:

• 4 velike rajčice
• 3 jaja
• 100 g sira
• 2 žlice peršina ili kopra
• sol i mljeveni crni papar
Priprema:

Rajčice operate i odrežite vrhove. Pažljivo izvadite meso sa žličicom.
Naribajte sir na sitniji ribež i umutite sir zajedno sa jajima. Zatim dodajte sjeckano povrće, sol i mljeveni crni papar.
Pripremljena jaja stavite u šupljine rajčica i prekrijte ih mesom iz rajčica.
Stavite vaše rajčice u mikrovalnu na jaču temperaturu na 3 minute. Dobar tek

 

Kaša s bananama i orasima

8612565-650-1460538920-41

Sastojci:

• 1 banana
• 30 g badema
• 20 g lanenog sjemena
• 10 g oraha
• 1 jaje
• 1 bjelanjak
• 50 ml mlijeka
• cimet za okus

Priprema:

Vilicom gnječite bananu dok ne dobijete pire. Orah istrgajte na komadiće. U blenderu smeljite bademe i lanene sjemenke.
Stavite banane, orašaste plodove i sjemenke u tavu, zatim dodajte jaje i bjelanjak i prelijte mlijekom. Sve temeljito pomiješajte.
Kuhajte smjesu, uz miješanje, na srednjoj toplini pet do sedam minuta. Ukrasite kašu sa cimetom i orasima po želji.

 

Slatki tost s medom i lješnjacima

8612415-650-1460538920-5

Sastojci:

• 3 žlice lješnjaka
• 1 čajna žličica maslinovog ulja
• 2 kriške integralnog kruha
• 3 žlice grčkog jogurta
• 2 žlice meda
• sol i mljeveni crni papar za okus

Priprema:

Nasjeckajte lješnjak i prelijte ga maslinovim uljem. Dodajte sol i crni mljeveni papar za okus.
Grčki jogurt premažite preko kruha, zatim mu dodajte lješnjake i prelijte medom. Dobar tek!

Losos sa senfom i javorovim sirupom

8612315-650-1460538920-6

Sastojci:

• 2 fileta lososa
• 1 žlica cijelog zrna gorušice
• 1 žlica Dijon senfa
• 1 čajna žličica javorovog sirupa
• 1 žličica maslinovog ulja
• sol i papar za okus

Priprema:

Izvadite losos iz frižidera 30 minuta prije kuhanja da odstoji na sobnoj temperaturi.
Ugrijte pećnicu na 200°С. Protvan prekrijte papirom za pečenje i pošpricajte maslinovim uljem.
Losos osušite papirnatim ubrusima, zatim ga posolite i popaprite. Stavite ga na protvan ali na stranu gdje je koža.
Umutiti zajedno senf, maslinovo ulje i javorov sirup, te premažite smjesu po lososu.
Ribu pecite 10 minuta, a zatim uživajte!

 

Niskokalorična juha od avokada

8612115-650-1460538920-7

Sastojci:

Za preljev:

• 70 g indijskih oraščića
• 180 ml vode
• 1 šaka svježeg korijandera
• 2 žlice soka od limuna
• sol i papar za okus

Za juhu

• 2 zrela avokada
• 400ml kokosovog mlijeka
• 2 režnja češnjaka
• sol i papar za okus

Priprema:

Stavite indijske oraščiće u vruću vodu na sedam minuta. Zatim ih matice u cjedilu.
Pomiješajte u blederu: oraščiće i korijander s vodom, sokom od limuna, soli i paprom. Miješajte dok ne dobijete pire. Češnjak ogulite i nasjeckajte nožem.
Stavite meso avokada i sjeckani češnjak u zdjelu, a zatim dodajte kokosovo mlijeko, sol i papar. Miješajte smjesu dok ne postane glatka. Ako želite poslužiti juhu vruću, stavite ju u lonac i zagrijte.
Prilikom posluživanja, dodajte preljev i ukrasite ga s listićima korijandra. Uživajte u jelu!

Soba rezanci s graškom, bosiljkom i parmezanom

8612165-650-1460538920-8

Sastojci:

• 170 g soba rezanaca (rezanci od heljdinog brašna)
• 1 žlica sezamovog ulja
• 3/4 šalice svježeg zelenog graška (možete staviti i smrznuti)
• 1 žlica tamari umaka (ili soja umak)
• 1 šalica svježeg bosiljka
• 1/2 šalice sitno ribanog parmezana
• crveni papar
• svježe mljeveni crni papar i limunov sok po ukusu

Priprema:

Kuhajte soba rezance prema uputama na pakiranju. Kada su skuhani, ocijedite i isperite rezance, ali sačuvajte vodu gdje su se rezanci kuhali za grašak.
Rezance premjestite u zdjelu i poškropite ih sezamovim uljem.
Pripremiti posudu s vodom i ledom i stavite ga u blizini tave.
Grašak kuhajte jednu minutu u vodi od rezanaca, a zatim ih ocijedite i stavite u zdjelu s ledom.
Kada se grašak ohladi, dobro ga osušite i stavite u zdjelu s rezancima. Dodajte tamari umak, bosiljak, crveni papar, parmezan i sviježe mljeveni crni papar. Sve dobro promiješajte i pošpricajte limunovim sokom. Dobar tek!

 

Salata od mrkve, jabuke i šipka

8612365-650-1460538920-9

Sastojci:

• 2-3 velike mrkve
• 1 velika slatka jabuka
• 1 žlica svježeg soka limete
• 2 žličice meda
• 2 žlice domaće majoneze
• 1/4 šalice grožđica
• 1/4 šalice suhih brusnica
• 1/2 šalice sjemenki nara( šipka)

Priprema:

Naribajte mrkvu, ogulite jabuke i narežite jabuku na kocke. Stavite mrkvu i jabuke u veliku zdjelu, pospite sokom od limete i sve dobro izmiješajte.
Dodajte med, majonezu, brusnice i grožđice i dobro promiješajte. Ukrasite salatu sjemenkama nara, poslužite i uživajte u obroku!

Kivi s prirodnim jogurtom i krekerima

8612515-650-1460538920-10

Sastojci:

• 400 g prirodnog jogurta
• 8 kivija
• 8 krekera
• 4 žlice smeđeg šećera

Priprema:

Kivi ogulite i narežite ga na kockice.
Pomiješajte jogurt i šećer. U zdjelice za sladoled poslažite u slojevima kivi i jogurt, ukrasite komadićima krekera. Gotovo!

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...