Gastro

Deset slasnih i super brzih recepata za deserte s bananom

Autor:  | 

Svi je vole, i mladi i stari, jer je je sladak i ukusan zalogajčić koji vam pomaže zadovoljiti glad kada večera nije ni na vidiku.

Banana je zdravo voće koje pojačava serotonin ( hormon sreće) i podiže raspoloženje. Štoviše, banana sadrži kalij koji je od ključne važnosti za pravilan rad srca.

Zdrava i Sretna  je prikupila najbolje i najjednostavnije recepte kako bi mogli u miru uživati u slasnim i slatkim zalogajima ovog zdravog voća.

 

Kremasti desert sa babanom i kokosom

6486860-650-1455178880-e22362c5-6ca9-4018-99a3-73b2d2288cca

Sastojci:

2 šalice zdrobljenih keksića ( po želji)
• 2 žličice šećera
• 1/4 šalice maslaca
• 1 vrećica pudinga
• 1 3/4 šalice mlijeka
• 2 srednje banane
• 2 šalice tučenog slatkog vrhnja
• 1/2 šalice kokosa

Kako pripremiti:

1. Zagrijte pećnicu na 190°С.
2. Samljeti kekse na sitno.
3. Pomiješajte smljevene kekse i maslac, te napravite glatko tijesto i stavite ga u kalup za pečenje.
4. Bazu pecite dok ne poprimi zlatnu boju.
5. Zajedno umutite vrećicu pudinga i mlijeko prema uputama na pakiranju.
6. Banane narežite na kolutiće i stavite ih u bazu.
7. Prelijte puding preko baze i pospite ga isjeckanim kokosom. Premažite tučenim slatkim vrhnjem i po vrhu posipajte komadiće keksića.
8. Pokrijte kalup i stavite ga u hladnjak 2 sata.

 

Palačinke od banane

6487210-650-1455178880-banana-pancakes

Sastojci:

• 250 ml mlijeka
• 175 g brašna
• 1 banana
• 1 čajna žličica praška za pecivo
• 2 žlice šećera
• prstohvat cimeta
• sol

Kako pripremiti:

1. Izrežite banane na komade, stavite ih u posudu, prelijte mlijekom i izmiksajte.
2. U drugu posudu stavite brašno, prašak za pecivo i cimet  zatim dodajte šećer i sol. Sve temeljito promiješajte.
3. Dodajte banane i mlijeko u smjesu sa suhim sastojcima, te zajedno umutite.
4. Zagrijte tavu i dodajte koju kap ulja. ( Ako imate tavu u kojoj se inače palačinke ne lijepe i ovdje će vam trebati ulje samo za prvih nekoliko palačinki).
5. Pecite palačinke na uobičajan način. Kada se pojave mjehurići, okrenite palačinku i pecite na drugoj strani.

 

Kruščići s bananama

6487060-650-1455178880-mini-banana-bread-loaves-2-624x416

Sastojci:

• 230 g pšeničnog brašna
• 120 g šećera
• 140 g očišćenih oraha
• 1 čajna žličica praška za pecivo
• 1/4 žličice sode bikarbone
• 1/4 žličice soli
• 1 čajna žličica cimeta
• 2 jaja
• 115 g maslaca
• 400 g banana

Priprema:

1. Istostirajte orahe na suhoj tavi 8 do 10 minuta. Neka se ohlade, a zatim ih nasjeckajte.
2. Sve suhe sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli.
3. Dodajte sjeckane orahe i dobro sve promiješajte.
4. U jednu zdjelu mutite jaja, 40 dkg banana koje ste ispasirali u pire, dodajte rastopljeni maslac.
5. Dodajte mokre sastojke u suhe i sve promiješajte od dna špatulom. Kada brašno postane mokro,  zaustavite miješanje. Tijesto treba disati.

6. Zagrijte pećnicu na 180°С. Podmažite kalupe za pečenje uljem i posipajte ih brašnom. Stavite tijesto u kalupe i pecite 50 do 55 minuta na srednjoj temperaturi.
7. Vrijeme pečenja ovisi o veličini kalupa. Što je kalup dublji, donjem dijelu kruha treba duže da se ispeče.
8. Nakon 50-55 minuta privjerite s čačkalicom vaše tijesto.
9. Kada su kruščići gotovi, protvan izvadite iz pećnice i ostaviti ih u kalupu 10 minuta. Zatim ih izvadite iz kalupa i pustiti ih da se ohladi prije posluživanja.

 

Sendvić sa Nutellom i bananom

6487110-650-1455178880-image

Sastojci:

• 1 zrela banana
• 4 kriške kruha za sendvič
• 2 žlice prženih badema
• 60 g Nutelle ili bilo kojeg drugog namaza od lješnjaka

 

Kako se priprema:

1. Ogulite banane i narežite na krugove. Nasjeckajte bademe.
2. Namažite nutellu na sve kriške kruha. Pospite bademe po kruhu i malo ih pritisnite žlicom. Poslažite krugove banana na dvije kriške. Pokrijte s drugom kriškom kruha namazanom nutellom.
3. Tostirajte svoje sendviče dok ne postanu hrskavi.
4. Izrežite sendviče dijagonalno i poslužite tople.

 

Kolačići s kokosom i bananom

6487260-650-1455178880-2-Ingredient-Banana-Cococnut-Cookies-Alternate

Sastojci:

• 3 banane
• 1/2 šalice isjeckanog kokosa
• 2 šalice zobenih žitarica
• 1/4 šalice ulja
• 10 g vanilijinog šećera

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
2. Ogulite banane i napraviti pire pomoću vilice ili miješalice.
3. U veliku zdjelu pomiješajte pire od banane, zobene pahuljice, kokos, ulje i vanilin šećer.
4. Obložite pleh papirom za pečenje.
5. Slažite tijesto na papiru pomoću žlice. Pecite 15 do 20 minuta.

 

Banane prelivene čokoladom i orahom

6486660-650-1455178880-Chocolate-PB-Covered-Bananas-48

Sastojci:

• banane
• tamna čokolada (oko 75% kakaa)
• orah ili badem nasjeckan

Priprema:

1. Zamrznite banane 30 do 40 minute.
2. Rastopite čokoladu na pari.
3. Izvadite banane iz škrinje, prelijte ih rastopljenom čokoladom i pospite nasjeckanim bademima ili orasima. Pokušajte to učiniti što brže, jer bi čokolada trebala ostati vruća a banane hladne.

 

Muffini sa zobenim brašnom bez maslaca

6486910-650-1455178880-e59f232f63ab2488614a0b0b3eeed450

Sastojci:

• 200 g intergralnog brašna
• šaka pšeničnog bijelog brašna
• 1 banana
• 2 jaja
• 100 g pirea jabuke
• 2 žlice šećera
• 2 žličice praška za pecivo
• 1/2 žličice cimeta

Priprema:

1. Pomiješajte pire od jabuka sa šećerom.
2. Dodajte jaja i miješajte  dok ne dobijete glatko tijesto.
3. Ogulite banane i zgnječite ih vilicom u zdjeli. Banane dodajte u tijesto i dobro promiješajte.
4. U drugoj zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i cimet, dodajte smjesi sa bananama i ponovno sve dobro izmiješajte. Tijesto ne bi trebalo biti previše gusto.
5. Zagrijte pećnicu na 160°С. Obložite lim za pečenje ili kalupe papirom ili papirnatim kalupima za muffine ili uljem. Stavite tijesto u kalupe i pecite 25 do 35 minuta. Provjerite čačkalicom jesu li muffini pečeni.

 

Banana puding

6486960-650-1455178880-SM0310H_Banana-Pudding_S4x3

Sastojci:

• 2 žlice mlijeka
• 70 g šećera
• 1 žlica brašna
• 2 žličice škroba
• prstohvat vanilije
• 2 žumanjaka
• 14 keksića (koji lako upijaju)
• 2 banane

Priprema:

1. Stavite mlijeko na laganu vatru, ne smije prokuhati.
2. Umutite žumanjke, pa im dodajte 1/4 šalice vrućeg mlijeka. Nastavite mutiti.
3. Dodajte šećer, brašno, škrob i vaniliju u posudu s mlijekom.
4. Kuhajte, miješajući, na srednje jakoj vatri dok smjesa ne postane gusta. Isključite štednjak, pokrijte puding i pustite da se ohladi.
5. Izrežite banane u kolutiće. Pripremite kalupe za puding. Stavite kekse i banane na dno kalupa.
6. Prelijte puding preko keksa i banana.
7. Ukrasite keksićima i preostalim krugovima banane.

 

Pekmez od banana

6487160-650-1455178880-248750_900

Sastojci:

• 5 banana
• 850 g konzerviranog ananasa
• 25 g isjeckanog kokosa
• sok od 1 ili 2 limuna
• 320 g šećera

Priprema:

1.  Ogulite banane i narežite ih na komadiće.
2. Narežite ananas na krugove ili komade. U tavu stavite komadiće ananasa i sok iz konzerve.
3. Slatkoća ananasa ovisi o proizvođaču, pročitajte udio šećera na pakiranju. Dodajte 320 g šećera, a možete dodati i više, ovisno od okusa.
4. Dodajte svježi sok od limuna.
5. Pomiješajte sve sastojke zajedno u tavi.
6. Sve zajedno iz tave prebacite u mikser i na nižu stavku miješanja sve skupa miješajte 10 minuta.
7. Sve zajedno prebacite u blender kako ne bi ostalo komadića, smjesa mora biti glatka i gusta poput pekmeza.
8. Svoj pekmez prelijte u čiste i suhe staklenke. Držite ih u hladnjaku ne više od mjesec dana.

 

Sorbet od banana

6486610-650-1455178880-banana_sorbet

Sastojci:

• 2 manja limuna
• 4 banane
• 6 žlica šećera u prahu

Priprema:

1. Banane i limun narežite na komadiće.
2. Stavite kocke u zdjelu i pospite ih šećerom u prahu.
3. Miješajte voće dok ne dobijete pire, stavite ga u zamrzivač na 4 sata.
4. Da bi desert postao nježan, promiješajte ga svakih sat vremena.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...