Budi sretna

Sve faze “rata i mira” kroz koje prolazi svaki par

Autor:  | 

Jer, budimo realni, svađe ne zaobilaze čak i parove koji su zaljubljeni do ušiju. Određene prepirke ponekad stavljaju na test i ljubav i poštovanje i međusobno strpljenje.

Sukobi i prepirke ne znače da niste jedno za drugo, a svađe ne završavaju uvijek prekidima veze. Sve dok je riječ o “fer borbi”, to čak može ojačati odnos jer je i to komunikacija.

Budući da u svakoj vezi ima svađa, potrebno je shvatiti njihovu pozitivnu stranu. A to je već predispozicija da svoju vezu možete ojačati kroz ovih pet ključnih faza.

1. Volimo.

Kada volimo, naša bolja polivica jednostavno sjaji. Nedostaci se rastapaju. Ako je ljubav snažna, skloni smo vjerovati da nas ništa ne može rastaviti.

2. Prepiremo se.

Često donosimo kompromise. Možda ne u istom omjeru, ali ih donosimo. Zbog poštovanja. Zbog ljubavi i sreće našeg partnera. Ali s vremenom dolazi umor i tada nastupaju male pobune. Tada se pokušavamo izboriti za ono što mi želimo, ono što zaslužujemo i zauzimamo stav “ovaj je put red na mene”. Partnera uvjerimo da prihvati ideju da smo mi u pravu. Prepiremo se.

3. Svađamo se.

Ovo je nažešći oblik nesuglasica između dvije strane: svađanje. To može biti rat riječima, držanje distance ili bilo što drugo vezano uz emocionalnu bol. U ovoj fazi shvatimo da nas ista osoba koja nas usrećuje, može učiniti i tužnima. Ali samo zato jer nam je do nje stalo. U ovoj fazi počinje komunikacija. Iskusni parovi shvaćaju da svađa nije rješenje i pokušavaju zatim s međusobnim poštovanjem, konstruktivno suočiti se s razlozima svađe (bez okrivljavanja, sniženim tonovima, slušanjem, pokušavanjem da se slože oko nekih stvari). To je ujedno i najveći test veze.

4. Pomirenje.

Kada odličimo prihvatiti situaciju, nastupa bit prave ljubavi. Prihvaćanjem sukoba, shvaćamo da imamo još puno toga za naučiti. Umjesto svađa nastupa zajedništvo. Poštovanje igra veliku ulogu u rješavanju sukoba. Ljubav bi trebala biti sama srž poštovanja. Povjerenje osnažuje vezu. Prihvaćanje potiče olakšanje. Pomirili smo se kako bi se osoba koju volimo osjećala posebnom. Opraštamo i nastavljamo dalje.

5. Još se više volimo

Sve se čini nekako novim. Prepuštamo se. Spoznajemo sve lekcije koje smo naučili. Ponovno se stvara povjerenje i prilagođavaju se naša očekivanja. Prihvaćamo činjenicu da nije sve savršeno na ovome svijetu i da će nas nešto u nekom trenutku povrijediti. Shvaćamo da je bezuvjetna ljubav strpljiva i dobra. Da bi se veza održala, potrebne su dvije duše. I sve dok postoji snažna ljubav, obje će izdržati sve testove i okolnosti. Opraštanje postaje glavna stvar u sukobima i osnažuje vezu.

Najbitnije stvari su ljubav, poštovanje, prihvaćanje, opraštanje i strpljivost.

 

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...