Zanimljivosti

Kako su nekada očevi učili svoje sinove da poštuju žene. Nekada.

Autor:  | 

Imate li ponekad osjećaj da je sve manje onih muškaraca starog kova, koji bi uvijek ustajali kada bi žena ušla u prostoriju, pridržali joj stolicu, kaput, otvarali vrata i odnosili se prema svakoj ženi kao da je kraljica?

Muškarci starog kova kojima je obećanje bila svetinja, kojima nije padalo na pamet kasniti, koji su pazili kako izgledaju u društvu žene, ne zato što vole modu, već da pošalju poruku da je njena blizina poseban trenutak vrijedan poštovanja.

Kao da ih je sve manje, kao da ih je vrijeme pregazilo, a s njima i taj viteški odnos prema ženama. Pomalo je tužno da nestaju, jer to se ne uči u školi, to se ne uči iz knjiga, to je nešto što su nekada očevi prenosili sinovima riječima ali i svojim ponašanjem. A ovo su neka od pravila koje su muškarci starog kova učili svoje sinove o poštovanju prema ženama.

1. “Ona je nečija kćer”

Ovo nije samo izjava, ovo je nešto što se osjeća u srcu. Muškarci starog kova znali su kako postaviti stvari u pravu perspektivu. “Sine ponašaj se prema ženama onako kako bi ti htio da se jednog dana muškarac ponaša prema tvojoj kćeri.”

2. “Ruke k sebi.”

Doći će vrijeme za dodire. Svaki muškarac koji zna kako slušati ženu, znat će i procijeniti kada je vrijeme za dodir i – najvažnij – za kakvu vrstu dodira. Žena je ta koja određuje granice. Uvijek poštuj njene granice. “Ne dozvoli si da izazoveš razočaranje u njenom pogledu.”

3. “Otprati je do vrata.”

To je osnova viteštva i časti. “Sine, damu uvijek otprati do vrata, i pobrini se da sigurno stigla kući prije nego što odeš.” Iako se danas mnogima takva gesta čini bespotrebnom, ona je usitinu oličenje poštovanja koje muškarac može imati prema ženi.

4. “Uvijek plati večeru.”

Istina je da se danas vremena mijenjaju, ali to je standard koji se možda ne bi trebao promijeniti, bez obzira koliko žena zarađuje. Dapače, upravo ako je žena uspješna poslovno i financijski, ovakva gesta muškarca još više ističe njegovu posvećenost njoj. “Sine uvijek plati večeru, pa makar je naručila i jastoga.”

5. “Ponudi svoj kaput kada je hladno.”

“Sine, na taj način ne pokazuješ samo da ti je stalo do njene dobrobiti, već da o tome uvijek razmišljaš.” Kada je hladno, ponudi svoj kaput. Kada je vruće, ponudi se da joj kupiš hladno piće. Kada pada kiša, pronađi bilo što što će spriječiti da joj kosa pokisne.

6. “Uvijek za nju otvaraj sva vrata.”

Posebno kada ulazi u automobil. To je jednostavan ljubazan čin koji pokazuje da stavljaš nju na prvo mjesto.

7. “Poštuj želje njenih roditelja.”

Bez obzira kakvi su, pokaži njenim roditeljima maksimalno poštovanje. “Sine, tu nema rasprave. Psoljednje što želiš je biti u vezi s s nekim čiji te roditelji ne vole.” Učini sve što možeš da im pokažeš poštovanje.

8. “Neka se osjeća sigurno i zaštićeno.”

Ne moraš imati gomilu mišića da bi se žena osjećala sigurnom. Dovoljno je da joj pokažeš kako si spreman učiniti sve što možeš kako bi zaštitio nju, njezine stvari i vašu vezu.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...