Zanimljivosti

Najstarija žena na svijetu: “Tajna dugog života? Ne ovisite o muškarcu!”

Autor:  | 

Svijet ima novu najstarija osobu. Upoznajte Emmu Morano iz Verbanije, u Italiji. Sa svojih 116 godina, vjeruje se da je baka Morano posljednja živa osoba koja je rođena u 19. stoljeću. 

Dosadašnja najstarija osoba na svijetu, Susannah Mushatt Jones, preminula je prije četiri tjedna u New Yorku.

Morano je samo rekla kako joj je drago kad je čula za svoju novu titulu, a njezini skrbnici su dodali kako je i prokomentirala da je “stara poput brda”.

Nakon te vijesti, za baku Emmu život je odmah krenuo dalje po starome. Doručkovala je svoj standardni obrok – kekse s mlijekom, a ručala griz s kuhanim jajima.

A što se tiče njene dugovječnosti, Emma ima neobične tajne. Već desetljećima dnevno jede dva sirova jaja, još otkako joj je u mladosti to preporučio liječnik kao terapiju protiv anemičnosti.

Postoji još nešto što joj liječnik nije propisao, a što gospođa Morano ističe kao poticaj za dug život. Prošle godine, izjavila je za The New York Times, kako je sama od svoje 38 godine nakon nesretnog braka, i zasigurno je to još jedna od ključnih tajni njene dugovječnost.

“Nisam željela biti pod ničijom dominacijom.”, objasnila je starica.

Iako se ovo čini kao čudan savjet dugovječnosti, drugi stogodišnjaci su također naveli svoje iznenađujuće navike; Mushatt-Jones je jela prženu slaninu svaki dan, dok je čovjek iz Kalifornije za svojih 100 godina zahvalio krafnama, koje je jeo svaki dan posljednjih 30 godina.

Bilo kako bilo, njima je upalilo.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...