Budi sretna

Pismo za sve vas mlade žene koje tek počinjete voljeti

Autor:  | 

Veza koja ima potencijal dugo trajati po definiciji ne bi trebala biti komplicirana. Koliko stvarno ona može dugo trajati ako cijelo vrijeme izluđujete jedno drugo? Komplicirana veza se ne može održati od recimo, najviše dvije ogdine. Tada će se zavjesa spustiti a glumci će ostati sami sa svojim mislima.

Sve te “komplicirane” veze sa svojim beskrajnim razgovorima u kojima pokušavate jedno drugome objasniti svoje iskrivljene i kontradiktorne osjećaje, očajnički tražeći formulu koja će sve učiniti lakšim i skladnim – to nije ono što vam treba. Nemojte se na silu uvjeravati da je to jedina šansa da budete sretne. Nastavite li tako, izludit ćete sebe i sve druge oko vas, a vaša emocionalna patnja će postati fetiš. To je dobar put da si upropastite život.

Veza bi trebala biti jednostavna. Nema veze tko je on, gdje radi, koliko je obrazovan, koliko jezika govori, koliko je imao žena prije vas, ili zna li pisati poeziju. Vaš život i sreća ne smiju i ne bi trebali ovisiti o tim pitanjima. Sve što je važno je osjećate li se ugodno s njim – osjećate li se kao kod kuće. Ako vam je svejedno jeste li s njim ili ne, ako ne osjećate da dostižete svoj puni potencijal s njime, ako vas izluđuje, vrijeme je da krenete dalje. I nećete ništa izgubiti.

Jedina sigurna stvar koju ćete dobiti od tih “kompliciranih” veza su glavobolje. Ako stvarno trebate te glavobolje, ako ne možete živjeti bez njih, onda je vrijeme da si priznate da zapravo ne trebate tu osobu, ili ikog drugog – je zapravo vi ne možete bez emocionalne drame i čudne potrebe da same sebe mučite emocionalno. Morate biti sigurne da ne koristite vezu – bilo koju vezu – kao sredstvo da proživljavate sve komplekse koji žive u vašoj glavi. Vi to ne zaslužujete, zapravo to nitko ne zaslužuje.

Što, u konačnici, želite od veze? Možda želite djecu, da zajedno izgradite dom, skupa planirate život, družite se s prijateljima i voljenim osobama, i sve druge stvari koje svi želimo od života. Ako mislite da možete imati sve to u vezi koja je od samog početka komplicirana, onda se, drage moje mlade dame, jako varate.

Sve mi počnemo sa snovima o muškarcu koji je visok i zgodan (i pametan i bogat i uspješan i seksi i romantičan…) i razočarane smo kada se pokaže da on nije ništa od toga. I možda mu čak i priznamo da smo razočarane u nadi da će se promijeniti u muškarca naših snova. I tek puno kasnije – uglavnom prekasno – shvatimo da je sve što trebamo muškarac na čije rame možemo na trenutak odmoriti glavu, muškarac koji će uvijek biti uz nas. Uvijek. Shvaćate?

Najvažnija stvar u vezi je činjenica da se uvijek možete osloniti jedno na drugo. Sve ostalo su samo detalji koji se lako rješavaju – ključno je to hoće li on biti tu da pomogne u najtežim trenucima. Znate da ste na pravome putu kada osjećate da s njim možete dijeliti i svoje pobjede i svoje poraze, svoje snove i strahove, svoju radost i tugu.

Tek tada ćete potpuno poznavati jedno drugo, bit će dovoljna jedna riječ da znate što on misli. Naravno da će biti svađa – ipak ste različite osobe. Ali to neće biti normalna stvar; nećete ulaziti iz sukoba u sukob – umjesto toga prepirke više nisu nikakva opasnost da će se sve urušiti. Ali nigdje nećete stići bez strpljenja i spremnosti na kompromis.

Još jedna važna stvar – jednostavna i iskrena veza može se temeljiti samo na povjerenju. To znači da važne odluke koje utječu na vas oboje ne morate uvijek donositi zajedno, već i odvojeno kada to okolnosti nametnu. Ništa ne može bolje istaknuti povjerenje nego činjenica da vjerujete jedno drugome da ćete donijeti ispravnu odluku.

I zato zaboravite na sve te bajke koje ste imale kao tinejdžerice. Život ne funkcionira kao u filmovima. Ništa od toga nije važno. Nije važno je li on visok ili nizak, vitak ili punašan, pričljiv ili šutljiv. Sve što je bitno je da ste sretne, da sve djeluje kao dom. I da je bez njega život puno gori.

A za 20 godina, kada se više neće moći sjetiti kad ste zadnji put imali razgovor “kuda ide naša veza”, jer ste već tamo i predivno je, shvatit ćete da ste pronašle ljubav svog života.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...