Zanimljivosti

Jedno jednostavno pitanje nad kojim se svaki par može zamisliti…

Autor:  | 

Koliko se često zajedno smijete?

Ako želite znati koliko je dobar vaš odnos, zapitajte se: koliko često dijelite trenutke zajedničkog smijeha? Prema nekim nedavnim istraživanjima, parovi koji se redovito smiju zajedno imaju bolji, dublji i kvalitetniji odnos.

Istraživači sa Sveučilišta Sjeverne Karoline u gradu Chapel Hillu, proveli su zanimljiva ispitivanja na 71 heteroseksualnom paru. Tema je bila“ kako smo se upoznali“. Oni su tada brojali koliko se puta par nasmijao, i jesu li se smijali zajedno ili pojedinačno.

Pokazalo se da parovi koji su se više zajedno smijali, uistinu imaju kvalitetniji odnos, definiranije osjećaje bliskosti i podrške.

giphy-2

Smijeh je također pokazao neke spolne razlike. Od gotovo 1.400 smijeha koje su istraživači snimili, 62% njih su došli od žena. No, muški smijeh je bio zarazniji, i češće je potaknuo njihove partnerice da se također počnu smijati. A to je imalo poseban učinak na muškarce.

Ovaj uzorak od 71 para je uistinu premali da bi se ovo pravilo moglo preslikati na opću populaciju. Ovo je istraživanje utvrdilo da sjećanja na pozitivna zajednička događanja, imaju pozitivan učinak na odnose, a da smijeh ima važnu ulogu u tome. Parovi koji su se prisjećali vremena kada su se zbog nečega zajedno smijali, u prosjeku puno više cijene svoje odnose.

Znanstvenici vjeruju da zajednički smijeh utječe na skladnije i snažnije odnose u vezama.

Dakle, evo nekih jednostavnih savjeta za vas: smijte se zajedno, pričajte viceve, zezajte se jedno s drugim što više možete. To bi moglo biti najjednostavniji i najučinkovitiji način da se postigne odnos kakav ste oduvijek željeli i kakav zaslužujete.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...