Budi sretna

Uvijek recite što vas muči, jer kad je ljubomora u pitanju, onda šutnja nije zlato

Autor:  | 

Ljubomora može uništiti čak i najskladniji odnos. S vremena na vrijeme u stanju smo uvidjeti koliko se možemo ludo ponašati kada nas ulovi napad ljubomore.

No čak i kada smo svjesni koliko je ljubomora štetna za nas i našu vezu, mnogi će ponoviti istu pogrešku nekoliko mjeseci ili godina kasnije.

Ljubomora je vrlo snažan osjećaj koji može zaokupiti cijelo naše biće, nastaniti se u našm umu i tjerati nas da sve što se događa gledamo kroz njene oči, oči koje nam često šalju iskrivljenu sliku onoga što se zapravo događa jer smo unaprijed u glavi stvorili neke negativne i neželjene scenarije.

I onda samo tražimo dokaze kojima bi te scenarije potvrdili bez obzira koliko su oni realni.

Dakako da je povjerenje jedan od osnovnih temelja snažne i duboke veze, ali ljubomora nastupa uglavnom kada je naše samopouzdanje uzdrmano.

Zdrava i Sretna želi vam dati dovoljno snage da se uspješno borite brotiv tih naleta ljubomore i zato smo za vas pripremili nekoliko savjeta.

1. Prepoznajte kada vas ulovi ljubomora

Često u trenutcima kada vas ulovi ljubomora, započne rasprava, izgovarate pasivno-agresivne stvari koje nisu vezane za pravi razlog onoga što vas muči. Priznajte što vas muči – “trenutno sam jako ljubomorna jer ti se sinoć ona žena uvaljivala, osjećala sam se glupo i bez veze“ – jer je to važan prvi korak.

2. Pokušajte sagledati svoju vezu iz perspektive nekog od svojih prijatelja

Da ste vi svoj prijatelj i čujete situaciju koju prolazite, kako bi na to reagirali? Bi li vas uhvatila panika zbog toga ili biste pomislili kako to zvuči potpuno normalno i u redu? Kada napravite odmak od vaše veze, i pogledate na nju “izvana”, to će vam da jasnije sagledate situaciju i potencionalno spriječiti buduće napade panike na nekom javnom mjestu bez razloga.

3. Usredotočite se na to koliko je vaša veza zapravo odlična

Dakle, vidjeli ste nešto što je izgledalo kao da on koketira s jednom od svojih prijateljica. Uredu.  No, imajte na umu, vas dvoje imate cijelu povijest zajedno i neusporedivu bliskost, uspomene, ljubav koja vas veže, iskustva, povjerenje. Svatko koketira, a ponekad toga nisu ni svjesni. To ne znači uvijek da vas partner želi prevariti. Možda ste i vi jučer koketirali s nekim od muških kolega, a da tog niste bili svjesni.

4. Samo zato što ste ljubomorni, ne treba značiti da će se nešto i  dogoditi

Vjerojatno ste se puno puta – ako imate napadaje ljubomore – bojali nečega što bi se moglo dogoditi, ili se već u vašim mislima dogodilo, shrvalo vas je, plakali ste, filmovi u glavi su nepodnošljivi. No većinom, sve što ste pomišljali, nije se nikada dogodilo. Dakle samo zato što imate predosjećaj da je možda on s nekom drugom, to ne znači da oni već spavaju zajedno, da joj je već kupio prsten, da će je ovaj vikend zaprositi, a vas ostaviti. Ako nemate dokaza za te misli koje vas opsjedaju, nemojte se mučiti i znojiti, sve dok se dokazi ne pojave. No ako se zaista brinete o tome, razgovarajte s njim oko toga otvoreno. On će vas ili smiriti ili će se početi čudno ponašati ( ne zaboravite da žena kada voli zna kada je prevarena). Bilo kako bilo, prestanite se brinuti i krenite dalje. Preusmjerite misli na nešto što vas usrećuje.

5. Otkrijte koji je osnovni razlog vaše ljubomore

Ponekad, kad imamo osjećaj ljubomore prema našem partneru, zapravo smo ljuti na njih zbog nečeg sasvim drugog. Možda je zaboravio vaš rođendan, možda vas u zadnje vrijeme nije pružao dovoljno pažnje i umjesto da s njim sjednete i porazgovarate, vama je lakše postati sumnjičava i to na sve što radi. Zapravo, možda toga niste ni svjesni, ali to se događa.

6. Prihvate da ste ljubomorni i nemojte odmah reagirati

Samo zato što imate osjećaj, ne mora značiti da morate odmah reagirati na taj osjećaj. Ako ste ljuti, to ne znači da morate bacati stvari ili vikati na osobu do vas. Možete jednostavno shvatiti: “Osjećam da sam sada ljuta.” i vidjeti hoće li proći. Isto vrijedi i za ljubomoru.

7. Ovaj partner nema nikakve veze s bivšim

Možda ste zabrinuti da će vas sadašnji partner prevariti, jer ste bili prevareni u prošloj vezi, ili je vaš otac varao mamu, ali ta situacija nije ista ovoj u kojoj ste sada ( nadamo se). Vaš trenutni partner nema veze s onim što je bilo prije, stoga, stavljajući njega u isti koš kao i one koji su vas povrijedili  ili ljude koje ste voljeli u prošlosti, nije fer za bilo koga. Postoji razlog zašto vaša stara veza nije potrajala, a ova trenutna jest.

8. Vjerujte svim svojim srcem da zaslužujete biti voljeni

Česti razlog naše ljubomore je zapravo to što duboko u sebi vjerujemo da nismo privlačni i da naš partner može naći i bolju, pa je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi. Ali to jednostavno nije istina. Vi – upravo sada – sa svim svojim manama i nedostacima i borbama, vi ste super, lude, simpatične i zaslužujete predanog partnera, kojeg vjerojatno već i imate. Ne dopustite nekim svojim besmislenim uvjerenjima – kako niste dovoljno privlačni kao žene s kojima vaš partner dolazi u kontakt – da vam čine nered u glavi.

Jer, iskreno, nikad ne znate, ali možda neke od tih cura vole cure.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...