Budi sretna

Tri razloga koja su me natjerala da prevarim muža (i zažalim zbog toga)

Autor:  | 

“Kako si mogla to učiniti meni, nama… Tko si ti i za koga sam se ja to oženio?”

S očima punim suza, moj bivši muž je postavljao ova pitanja na dan kada je saznao da sam imala aferu. Cijelo to vrijeme, ja sam samo stajala, u šoku, bez da znam što bih rekla kako bi ispravila to što sam učinila.

Ja sam bila preljubnica.

Sada, kada se vratim u prošlost, shvaćam da mu ništa u tom trenutku ne bi pružilo utjehu koju je tražio – ili koju sam ja trebala. Njegova ljubav i brižnost prema meni pretvorile su se u očaj i mržnju prema čudovištu koje sam postala u njegovim očima.

Pitanje koje se nametnulo više puta nakon raspada našeg braka je bilo: Zašto? Zašto sam ga prevarila? Zašto bih to učinila muškarcu koji je bio brižan, duhovit i velikodušan?

Ako ovo čitate i osuđujete me, mogu razumijeti – to nam je u ljudskoj prirodi. I vjerujte mi, nitko me nije više osuđivao nego ja samu sebe. Iako je na kraju sve ispalo u redu, to ne bih nikada više ponovila, a sada potpuno razumijem zašto žene varaju. A sada to razumije i moj bivši muž.

1. Potjera za lažnom srećom

Tada sam još živjela u lažnom uvjerenju da je sreća nešto što mogu izvana dobiti, i prihvatila sam fantaziju da negdje na svijetu postoji magični muškarac čija je jedina svrha da me usreći.

To sam vjerovala jer nisam bila sretna u braku s bivšim mužem i vjerovala sam da mi se sreća može servirati na srebrnom pladnju. Ali to jednostavno nije istina i nikada neće ni biti. U stvari, cijela ta afera me izložila još većoj zbunjenosti i nezadovoljstvu.

Lekcija koju sam naučila: Sada shvaćam da bijeg od same sebe nije bilo rješenje i da sam sama odgovorna za svoju sreću. Ona nije ničija odgovornost – niti mog muža, niti ljubavnika – samo moja!

2. Tajnost umjesto iskrenosti

Stvarno sam vjerovala da sam bila loša osoba jer me bivši muž nije više privlačio. I nisam ništa govorila kako ga ne bi povrijedila, ali je osjećaj postajao sve jasniji. Jednostavno nisam mogla pronaći riječi kojima bi mu rekla da me više ne privlači seksualno. Umjesto da iskreno razgovaram s njime o mojim osjećajima, ispala sam “loša osoba” kada sam ga prevarila (za što sam se nadala da neće saznati).

Ispod toga se skrivalo uvjerenje da nisam zaslužila da me netko toliko voli kao što me volio moj bivši muž.

Lekcija koju sam naučila: Ono što sada shvaćam je da nas naša uvjerenja kako sebe vidimo mogu natjerati da radimo neke doista lude stvari. Sustavi uvjerenja su snažni katalizatori za ponašanje. Radeći na sebi, uspjela sam konačno to prevazići i sada sam u novoj vezi punoj ljubavi.

3. Zarobljena u nezrelom mentalnom sklopu

Sada mi je jasno da mi je nedostajalo zrelosti i životnih vještina potrebnih da se na ispravan način suočim s problemima koje smo moj bivši muž i ja imali u to vrijeme. Svađali bi se, uzrujali i to bi dovelo do raspada komunikacije i na kraju i intimnosti. Nisam znala kako to promijeniti ili izaći na kraj sa svojim mislima o tim sukobima.

Svaki put kad bi se svađali ja sam iskreno vjerovala da me on ne voli.

Lekcija koju sam naučila: Otvoreni kanali komunikacije su od vitalne važnosti jer, jer jednom kada osjetite da je prestala, raspršila se je i intimnost. I onda ćete žuditi za intimnošću  i bliskošću, samo ne više sa svojim partnerom.

Često čujem da žene koje varaju to rade upravo zbog tog raspada komunikacije u svojim vezama. Osjećaju se frustrirano, neshvaćeno i ignorirano i traže utjehu, povezanost i utočište u naručju nekog drugog.

Moje potrebe nisu bile pogrešne, ali moji postupci jesu.

Svo to vrijeme dok sam imala aferu, bilo kakva strast kod kuće je bila mrtva. Htjela sam da moj bivši muž žudi zamnom, da me želi i da mi pokaže da mu je stalo. Ali naš je odnos upao u dnevne rutine, bez ikakvog uzbuđenja i strast je umrla. Htjela sam se osloboditi svega toga i mislila da je sebičan način (afera) najbolje rješenje.

Sad shvaćam da je potraga za strašću izvan braka bilo kratkotrajno rješenje i da jedino to može i biti. Pokušati oživjeti ono što smo bivši muž i ja nekada imali bila bi najbolja opcija.

Svi ovi moji razlozi mogu zvučati kao izgovori i, znate što – moja afera je bila sebičan čin. Ja ću to prva priznati. Imala sam izbora, ali tada sam uistinu osjećala da je afera bila jedino rješenje.

Moj stav sada je da se, ako ste žena koja razmišlja o prevari (ili već jeste), dobro zapitate što se to nadate da ćete dobiti od toga i što vas je potaknulo da to napravite. Ako tražite sreću – vjerujte mi – ona dolazi iznutra. Nitko je ne može stvoriti za vas.

 

Tekst autorice Marine Pearson je preuzet sa stranice thoughtcatalog.com.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...