LJepota

Kako sa što manje posljedica istisnuti taj prištić koji vas izluđuje

Autor:  | 

Svi znamo da ne bi trebali istiskivati prištiće. Ne samo da istiskivanje može ostaviti trajni ožiljkak, već nehotice možemo gurnuti bakterije dublje i tako potaknuti ciklus novih nicanja prištića na istom mjestu.

Međutim, znamo da je ponekad teško suzdržati se zbog tog jednog prištića koji nas živcira. Dermatolozi nam savjetuju kako najbolje ublažiti posljedice ako smo istiskivali prištiće.

Perite ruke

Ne pokušavajte ništa dirati bez pranja ruku sapunom prije i poslije, jer možemo samo pogoršati situaciju. Prljavim rukama prenijet ćete bakterije iz prištića na druge dijelove lica, što uzrokuje širenje bakterija.

Lavandin hidrolat ili antibiotska mast za umirivanje kože

Ako pak bubuljica postane „mikro-rana “, tada je najbolje primijeniti malo lavandinog hidrolata ili antibiotske masti preko noći, kako bi se ubrzalo zacijeljivanje. Omogućiti bubuljici da “diše” tijekom dana bez ičega na sebi, ako je moguće, također će pomoći da se brže oporavi.

Nemojte prištić dalje istiskivati

Nakon što ste ga istisnuli, pokušajte se oduprijeti porivu da ga i sutra istiskujete. Iako može izgledati da ga treba istisnuti još. Bubuljica nabubri kao rekacija na istiskivanje, zato je najbolje da ne pokušavate ponovno.  Također ćete pogoršati traumu na tom području, što povećava šanse za ožiljke i širenja.

Ne dirajte krastu

Najvažnija stvar kako bi se spriječio ožiljak je da ne otkinete krastu nakon što se ona pojavi. Ta krasta važan je dio regeneracije kože i prekid tog procesa jenajgora stvar koju možete učiniti. Ako otkinete prvu krastu, svaka slijedeća koja se napravi neće odraditi posao kao ona prva i jamči dugotrajnu promjenu boje kože i ožiljak.

Šminka, da ili ne?

Možete staviti šminku na to područje, ali nije poželjno, pa ako ne morate, nemojte. Međutim šminka ne bi trebala utjecati na zacjeljivanje tog područja ako ste očistili lice ujutro prije nanošenja šminke i nakon skidanja šminke prije spavanja.

Prekrivanje prištića

Ako ne možete držati ruke podalje, najbolje je kupiti proizvod koji prekriva prištiće. Nanesite ga na čistu kožu prije spavanja. Pomoći će vam da se ujutro probudite bez krastice i slobodno se našminkajte.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...