Zanimljivosti

Kako ćeš prepoznati da ti netko laže u lice

Autor:  | 

U većini slučajeva, kada se sumnja u iskrenost drugih, postoje tisuće misli koje prolazi kroz vaš um. 

Ponekad je zapravo pravi izazov promatrati ljude kada vam pokušaju nešto slagati, a vi po njegovom ponašanju znate da skriva istinu.

Zato je za vas Zdrava i Sretna pripremila deset znakova po kojima možete prepoznati kada vam netko pokuša lagati u lice.

1. Govor tijela.

Ako ste sumnjičavi u nešto što vam drugi govore, obratite pažnju na njihove geste, više nego na riječi. Lašci imaju tendenciju da drže ruke skrivene (preklapaju ruke u obrambeni položaj, skrivaju ih u džepove, sjede na njima ili ih stave iza leđa). Teško im je sjediti uspravno dok govore neistinu, a često dodiruju noge, kosu, torbu, oblizuju usne dok im vi postavljate pitanja. Sve su to govori tijela koji upućuju da preskaču govoriti istinu.

2. Disanje.

Kada ljudi lažu, oni imaju tendenciju otežanog disanja i njihov glas postaje plići. Zato što njihov protok krvi i otkucaji srca mijenjaju jer postaju nervozni.

3. Napetost.

Lašci su često vrlo napeti, nervozni, nemirni. Ovakvim ponašanjem možete vrlo lako uočiti lašca radi neprirodnog držanja tijela. Slegnuta ramena, prekrižene ruke ili gležnjevi, to su pokazatelji neiskrenosti.

4. Pretjerano znojenje.

Laganje često i iskusne lašce dovede u stres. A kada čovjek laže, čak i kada je manja laž u pitanju, znoji se puno više, jer znojenje je prirodan odgovor na stres. Dakle, znojenje je prilično uobičajeno za sve one koji lažu i boje se da će biti otkriveni.

5. Gledaj me u oči.

Neiskrena osoba će izbjegavati gledati vas u oči, ili će pak buljiti u vas bez treptanja ili će treptati puno više nego inače.

6 Promijenimo temu.

Svatko se osjeća ranjivo i neugodno dok laže. Čak i ako je osoba iskusni lažljivac sa smireni pogledom i blagim licem, iznutra osjeća paniku. Lažac će zasigurno vrlo brzo pokušati promijeniti temu.

7. Česti dodiri po licu.

Pratite ako imate osjećaj da vas netko želi slagati, što radi s rukama. Ako stalno dodiruje lice, kosu, trlja po nosu, dira vrat, često prekriva usta – sigurno ono što izlazi iz njegovih usta nije istina.

8. Pretjerano obrambeni.

Kada lažljivca suočite s činjenicama, oni obično postaju vrlo defanzivni. Odbijaju odgovoriti na sva pitanja, pa čak i po cijenu da vas optuže kako ne govorite istinu. Ako vam osumnjičeni odgovara na vaša pitanja s frazama poput: “Zašto želiš znati?” Ili “To nije važno sada,” on sigurno dostiže svoje granice i koristi ovakvu obranu kao napad.

9. Mijenja ton i brzinu govora.

Kada osoba govori laž, tada mu glas može postati viši, jer se zatežu glasnice. Također, lažljivac može početi govoriti brže nego inače ili u jednoličnom tonu, počne mucati, odjednom je promukao ili ima česte govorne greške.

10. Ta tehnologija.

Puno je lakše lagati preko telefona ili putem SMS-a, jer  nema kontakta očima i govora tijela koji su uključeni u odnosu licem u lice.  Osim toga, pisanje daje lažljivcu više vremena za planiranje odgovora i tako ojačava njegov alibi. Obratite pozornost ako osoba putem poruka ne zvuči isto kao u živo, ako pokušava brzo promijeniti temu i koristi izraze poput “Da budem iskren …” ili “Što to zapravo znači …

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...