Zdravlje

Matcha: apsolutni vladar svih zelenih čajeva

Autor:  | 

Japanski zen budisti tijekom meditacije ponekad zadrijemaju. Tada ih majstor, za razbuđivanje, mlatne po ramenu bambusovim štapom. Bam! Batine izbjegnu samo oni koji prije meditacije popiju svoj zeleni matcha čaj :) .

Matcha je japanski premium zeleni čaj u prahu kakav se stoljećima koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Grmovi zelenog čaja rastu u hladovini jer se tako potiče sinteza klorofila i povećava razina aminokiselina. Popularnost matche raste iz dana u dan jer oni koji ga probaju, u pravilu se zaljube.

7 razloga zbog kojih matcha zaslužuje superfood krunu

  1. Iznimno je snažan antioksidans s vrlo visokim antioksidativnim kapacitetom ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity)
  2. Sadrži amino kiselinu L-teanin koja aktivira osjećaj smirenosti, fokusiranosti i relaksacije

  3. Smatra se 10 puta potentnijim od običnog zelenog čaja spravljenog na klasičan način
  4. Blagi je stimulans koji podiže razinu „održive energije“ bez naglih oscilacija
  5. Potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća

  6. Pomaže pri regulaciji i održavanju optimalne razine šećera u krvi

  7. Prirodno je bogat vitaminima A, B6, C i K, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom i bakrom

Ovo je 7 dobrih razloga da matcha uvijek bude pri ruci kada osjećaš umor i dekoncentraciju ili ti je potreban snažan antioksidans i podrška imunitetu.

Kako se spravlja matcha

Tradicionalan način

Tradicionalan način spravljanja matche je vrlo jednostavan. U široku šalicu stavi žlicu matcha praha (može se i prosijati kroz malo sito za bolji efekt). Dodaj 2-3 žlice tople vode i razmuti prah dok se zapjeni. Najbolje bambusovom metlicom. Ako nemaš, snađi se :) Dodaj tople vode do vrha šalice, promiješaj i uživaj.

Matcha latte

Matcha latte se lako i brzo može pripremiti kod kuće. Razmuti matcha prah u šalici i zagrij 2 dl biljnog mlijeka. Najbolje zobeno Oatly ili Bonsoy sojino jer se izvrsno pjene. Ulij polovicu toplog biljnog mlijeka u šalicu s matchom, a polovicu u manju bočicu i snažno mućkaj dok ne postigneš gustu, kremastu teksturu pjene (naravno, može i nekom drugom metodom). Ulij gustu pjenu u svoj napitak, malo promiješaj, po želji ukrasi matcha prahom. I to je to.

Nemam-vremena-matcha

Ako si u žurbi, jednostavno razmuti žlicu matche u vodi ili biljnom mlijeku po želji (može i u shakeru) i nazdravi zdravlju :)

Autor: Irina Zafranović, blogerica bio&bio trgovina

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...