Zanimljivosti

Od čega su sazdani muškarci koji i dalje drže do časti

Autor:  | 

Nekako znam iz osobnog iskustva, ili u najmanju ruku mogu pretpostaviti, da je žene oduvijek zanimalo što muškarci pričaju sa svojim (muškim) prijateljima kada su tema razgovora upravo one.

Iako često odmahuju rukom na ponošanje svog muškarca kada je u “čoporu” sa svojom ekipom, kod žena tinja jedna vrst znatiželje, jer imaju osjećaj da postoji još jedna razina te vrste druženja, ona o kojoj muškarci previše ne pričaju, onda koja se događa kada žene nisu u blizini, jedan mali tajni svijet pravila, misli, odnosa i ponašanja koji je rezerviran samo za muškarce.

E pa drage moje dame, vaše su sumnje i zantiželje opravdane, jer takav mali tajni svijet muškaraca uistinu i postoji.

Zapravo je više riječ o nekoj vrsti kodeksa prema kojem se vode svi muškarci koji drže do časti. Moj osobni dojam je – na žalost – da je sve manje muškaraca koji svoje ponašanje, djela i stavove temelje na časti – tom važnom elementu muškog života koji je nekad onoj “staroj gradi” muškaraca bio iznimno bitna stvar. Zašto ih je sve manje?

Pa razlozi se mogu tražiti u današnjem svijetu gdje primjerima iz javnog i poslovnog života često mlađim generacijama šaljemo jasnu poruku da se dobrota, poštenje i iskrenost vrlo rijetko nagrađuju, u svijetu gdje sve više gubimo onu ljudsku povezanost zbog stava da je “svaki čovjek za sebe”, a ono koliko vrijedimo mora se mjeriti isključivo raznim brojkama, bilo da je riječ o godinama, zaradi, ocjenama ili etiketi s cijenom na stvarima koje posjedujemo.

Što je zapravo ta čast o kojoj pričam?

Moj je stav da je kod muškaraca čast jedna od najvažnijih stvari u njegovom životu. Muškarac bez časti je muškarac koji u životu nema motiva koji ga tjeraju da svakim danom pokuša biti još bolja osoba. Čast je, prije svega, osjećaj. Snažna povezanost sa samopoštovanjem, sa onim trenutkom kada se muškarac može pogledati u ogledalo i biti ponosan na ono što vidi. Jer čast objedinjuje sve što muškarac kaže, njegove stavove, postupke, djela, planove, posao, odnos prema voljenim osobama, obitelji, prijateljima i zapravo svemu što ga okružuje u ovome svijetu. S druge strane, sama čast se može vrlo lako definirati – to je nepokolebljiv stav da uvijek radiš ono što je ispravno, isključivo kroz iskrenost, poštenje, dobronamjernost za dobrobit drugih i sebe.

Gdje se nalaze žene kada je riječ o muškoj časti?

Na samom vrhu. Muškarci koji drže do časti imaju posebna pravila kada riječ o odnosima prema ženama, posebno onima koje su dio života njih samih, njihovih muških prijatelja ili poznanika. Naravno, mi časni muškarci nemamo neku tajnu knjižicu s bogato ukrašenim kožnim koricama na kojoj piše “kodeks časti” na latinskom, niti se nalazimo jednom mjesečno na ritualima gdje inicijacijom prihvaćamo nove članove u naše “viteške redove”. To su jednostavno nepisana pravila za koja se ne moramo tjerati da ih poštujemo, mi jednostavno osjećamo da su ispravna i zato i dalje naprosto postoje. Drage dame, pokušat ću vam objasniti ta pravila, barem dio njih, jer ima ih podosta. Ova koja ću navesti, uglavnom se odnose na žene koje su u vezi, u braku, koje su dio života mojih prijatelja, poznanika i ljudi koje susrećem. Ovo su pravila o ženama koje strogo poštuju svi muškarci koji drže do svoje časti.

 1. Prste k sebi.

  Udane žene i nečije djevojke su zabranjena zona. Posebno ako je riječ o životu nekog našeg poznanika ili prijatelja. Ako si muškarac s osjećajem časti, prema njoj ćeš pristupati samo s osjećajem poštovanja, prijateljstva i dobronamjernosti. Jer ako je tvoj prijatelj zbog nje sretan, onda je to najplemenitija stvar koja mu se mogla dogoditi. I ne samo da to nećemo ni u snu pokušati upropastiti, već ćemo se truditi to i zaštititi od muškaraca koji ne mare za čast i tuđu sreću.

 2. Intima između tvoje žene i tebe, uvijek ostaje upravo to – intima.

  Časni muškarci gotovo nikada međusobno ne raspravljaju o intimnom životu sa svojom ženom, posebno ne o onom seksualnom. U takvom krugu detalji koji se tiču najdublje veze muškarca i žene, ne izlaze na vidjelo. Ne može se dogoditi da muškarac u takvom društvu izgovori nešto kao “E znaš što sam ženi radio sinoć, prvo sam je….., a onda mi je…”. Kao prvo, kod takvog muškarca dolazi u pitanje koliko on poštuje svoju ženu, a čim je takvo nešto u pitanju, onda tu nema časti.

 3. Bez obzira kakva veza bila, riječi se moraju birati

  Meni je stvarno užasno čuti muškarca u društvu koji ne bira riječi kada govori o svojoj ženi. Kada ga čujem izraze “ona moja vještica”, “ona moja glupača”, “opet će mi srat”, “pa neće mi ona valjda određivati…”, onda znam da je to frajer koji nema samopouzdanja i želi sa takvim stavovima ispasti frajer pred istomišljenicima. Častan muškarac ne samo da ne koristi te izraze, već se ne ustručava u muškom društvu istaknuti da poštuje, voli i cijeni svoju ženu (bez obzira na moguće probleme). Naravno, ponekad će se požaliti u šali na nju, ali to radi s ukusom, dostojanstvom i bez imalo gorčine.

 4. O osobnim problemima samo u četiri oka

  Stvarno mi smetaju muškarci koji se ne ustručavaju pred drugima sa ženom raspravljati o privatnim problemima, koji su u stanju svađati se s njom kao da su sami kod kuće. Svoje frustracije muškarac ne iskaljuje na ženi pred publikom. Častan muškarac uvijek štiti njihovu privatnost jer je svjestan da je njegova veza sa ženom previše jedinstvena i posebna da bi se razvlačila u javnosti kao komad mesa među gladnim psima.

 5. Bez obzira što mislimo o ženi prijatelja ili poznanika, o tome šutimo ili kažemo tek ako se rastanu ili razdvoje

  Naš prijatelj ima osjećaje prema svojoj ženi, bez obzira na probleme koje imaju i bez obzira kakva je ona osoba. Ona je njegov izbog, njegov pokušaj za sretniji život, a komentarima u stilu “nije ona za tebe”, “pa gdje si ovu našao” ili “zašto dozvoljavaš da to radi” tu apsolutno nema mjesta. Ako on nije zatražio savjet, mi se tu nemamo što miješati. Ona je majka njihove djece i on mora to pokušati rješiti na svoj način, otkriti sam svoju sreću. Naravno, ako je riječ o sretnom braku ili vezi, onda mu možemo svaki dan govoriti koliko smo sretni zbog njega.

 6. Nema prizemnih komplimenata sa seksualnim konotacijama

  Ne samo prema ženama ili djevojkama naših prijatelja, već prema ženama općenito. Drage dame, nemojte se ljutiti, ali često ste i same krive što se takvi prizmeni komplimenti i dogode. Jer moje je savjet sljedeći, kada prvi put dobijete takav seljački “kompliment” sa seksualnom konotacijom, odmah ga srežite u startu, tako da takvim muškarcima to više nikada ne padne na pamet. Jer oni su nekad poput psa, prvi put kada se popne na stol uzeti hranu, treba ga odmah kazniti da mu to više nikada ne padne na pamet. Častan muškarac kompliment prema ženama uvijek oblikuje u omot poštovanja, inteligencije, nedvosmislenosti i lijepog osjećaja. Recimo, primjer seljačkog komplimenta je ovaj “Baš si mi dobre volje, sigurno je sinoć doma bilo neke akcije…”. Častan muškarac će to formulirati nekako ovako “Tvoj čovjek je pravi sretnik što se ujutro budi uz ovakav osmijeh”.

 7. Obitelj je na prvom mjestu (ne samo vlastita)

  Za časnog muškarca nema dovoljno snažnog razloga da zanemari obitelj. Kada neki njegov prijatelj kaže da ne može negdje doći, družiti se ili biti jer ima planove koji na bilo koji način uključuju obitelj, tu sva rasprava prestaje. Jer u kodeksu časnih muškaraca, prednost obitelji nikada nije u pitanju. Mislim da je ovdje sve jasno.

 8. Mi ne “štitimo” ili opravdavamo muškarce koji nemaju časti (zapravo ih zovemo budalama)

  Kod muškaraca s osjećajem časti, ponašanje koje na neki način krši sva ova pravila koja sam naveo, neće naići na razumijevanje ili opravdanja. Mi ne štitimo muškarce koji se ponašaju bez imalo časti samo zato što imamo isti spolni organ. Takva ekipa ima svoju družbu gdje mogu naići na podršku i odobravanje, jer među muškaracima koje veže kodeks časti nemaju što tražiti.
  Dat ću vam jedan konkretan primjer. Moj bivši kolega s bivšeg posla se razveo od žene.

  Ne osuđujem ga zbog razvoda jer, Bože dragi, svi mi imamo pravo na odluke, svi mi imamo probleme.
  Međutim, nakon nekog vremena, njegova bivša žena se ozbiljno razboljela i provela je dulje vrijeme u bolnici. Borila se s bolešću godinu dana, dok su joj djeca bila najveća podrška. A on, njen bivši muž, otac njihove djece, tijekom tih godinu dana niti jednom je nije ni nazvao. Eto, mislim da je ovo jedna od boljih definicija budale.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...