Budi sretna

Izaberi ljepši život: 7 stvari koje možeš učiniti već danas

Autor:  | 

Većina nas vidi život kao rutinu – prestali smo razmišljati o tome što bismo trebali učiniti i samo razmišljamo o tome što moramo učiniti.

Ipak, možemo odabrati živjeti svjesno uz pomoć malih odstupanja od dnevne rutine, koja nam mogu pomoći živjeti puno ljepše. Nekoliko jednostavnih sitnica mogu nam promijeniti stanje svijesti i učiniti da se osjećamo mirno i sretno, bez obzira na naše životne okolnosti.

Sljedećih sedam stvari ojačat će tvoju energiju te ti pomoći da napreduješ u mudrosti i oplemeniš svoju svijest.

Pokaži strpljenje. Naše strpljenje je svakodnevno testirano na razne načine. Bilo da je u pitanju jutarnja prometna gužva, dugi red na blagajni ili jako spora osoba koja se kreće ispred nas. U takvim situacijama probaj biti strpljiva; pokaži suosjećanje i par puta duboko udahni.  Imaj na umu da sve može čekati i ništa nije vrijedno tvoje pogrešne reakcije koju kasnije ne možeš poništiti.

Zahvali sama sebi. Zahvaljujemo jedni drugima cijelo vrijeme – za pridržavanje vrata, male usluge i zajedničke poslove. No, kada si se posljednji put zahvalila sama sebi? Stani pred ogledalo i osmijehni se svom odrazu. Izrazi si zahvalnost u nekoliko jednostavnih riječi. Zahvali sama sebi za sav posao koji radiš cijeli život, zahvali si što si ljubazna i darežljiva, zahvali si što želiš i možeš uspjeti. Ti najviše zaslužuješ priznanje za sve što radiš.

Reci troje ljudi da ih voliš. Koliko je dobar osjećaj čuti riječi “volim te?” Većina nas ne govori dragim ljudima koliko ih volimo dovoljno često. Umjesto toga, uzimamo naše vrijeme s njima zdravo za gotovo sve dok ih više nema u našim životima. Danas nazovi tri osobe do kojih ti je stalo i jendostavno im reci koliko ih voliš. Razmisli čak da nazoveš nekog s kim nisi u kontaktu svakodnevno i reci im kako se osjećaš.  Širenje ljubavi je zarazno; što više ljubavi pružiš, više ti se vrati.

Uzmi si vremena za sebe. Naporan raspored užurbanog načina života ne dopušta nam mnogo vremena za sebe. Toliko smo zauzeti poslovima, kućanskim obavezama i drugim ljudima da često zaboravimo brinuti se o nama samima. Odvoji 30 minuta današnjeg dana (po mogućnosti svakodnevno) da se zbližiš sama sa sobom. Uživaj u svom društvu. Prošeći, stavi svoje misli na papir ili meditiraj. Radi što god ti odgovara da otkriješ dubine svog bića.

Stavi se na tuđe mjesto. Mi rijetko razumijemo kako se drugi osjećaju. Brzo osuđujemo, krivimo i postanemo ljuti kad se ne slažemo s nekim. Ne shvaćamo kako bismo lako bismo riješili probleme s drugima, ako bismo se jednostavno stavili na njihovo mjesto samo na trenutak. Sljedeći put kad se ne slažeš s nekim tko te nervira, probaj na trenutak zaustaviti bujicu emocija i upitaj se: „Znam li što je sve danas prošla ova osoba?“ Iznenadi sebe i druge pokazivanjem suosjećanja i tolerancije.

Odvoji se od svoje prošlosti.  Ovo je puno lakše reći nego učiniti, ali važno je svakodnevno učiti da bismo napredovali. Najlakši način za odvajanje od naše prošlosti (pogotovo negativnih situacija) je oprostiti sebi i drugima za sve prijašnje pogreške. Kad se uhvatiš da razmišljaš o nečem bolnom iz prošlosti, podsjeti se da je to prošlo i da se ne treba više ponoviti. Probaj maknuti tu lošu misao iz svog uma i zamisli sasvim suprotne, pozitivne događaje u budućnosti.

Napravi popis svojih ambicija. Nikad ne podcjenjuj moć popisa. Zapisivanje namjere je prvi korak da se ona ostvari. Kreiranje popisa kojeg želiš ostvariti izmijenit će ti prioritete i želje. Pomoći će ti da znaš gdje i kako početi,  što trebaš učiniti i kako dalje prema tim ciljevima. Napravi popis 10 stvari koje želiš napraviti do kraja ove ili iduće godine, budi iskrena i realna. Nosi taj popis gdje god da ideš i reagiraj u situacijama u skladu s njim.

Izbori onog što činimo svakodnevno nas nose iz jednog dana u drugi, a ove sitnice mogu nam olakšati život. Nemoj se ograničavati jer te netko uvjerio u to. Moć i svrha naših potencijala vidljiva je tek kad prekinemo svakodnevnu rutinu i malim sitnicama počnemo mijenjati život.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...