Budi sretna

Ne postoji pogrešan način da se bude žena. Sve smo mi “prave” žene vrijedne poštovanja

Autor:  | 

Sigurna sam da mnoge od nas misle kako nisu kao ostale. Mislimo da samo mi volimo pizzu, puštati vjetrove i piti čaj. Mi smo prave žene.

Ali što nije u redu ako smo kao “ostale” žene? Zar su žene koje ne vole pizzu ili gledati serije manje prave ili kompliciranije od ostalih? Tko određuje što znači prava žena i zašto je to poželjna osobina?

Samo pogledaj način na koji pričamo o ženskim slavnim osobama i vidjet ćeš kolike se nazivaju pravima.

Od djetinjstva slušamo kako je uspjeh jedne žene neuspjeh druge. Kad jedna žena dobije posao, druga ne može. Kad jedna dobije frajera, druga neće. Sigurno su neke od vas bile u situacijama gdje su radile ružne stvari drugim ženama. “Ne mislim da je lijepa” ili “Ne mislim da je toliko pametna” su fraze koje su nam vjerojatno pobjegle koji puta.

Zašto to radimo jedna drugoj? Zašto se ne natječemo sa svima, a ne samo sa ženama? Zašto uopće postoji to natjecanje?

Dvije riječi: Unutarnja ženomržnja

Nismo zapravo mi krive. Otkad smo bile djevojčice, učili su nas da je biti žena loše. Previše smo emotivne, površne i krhke da bismo uspjele. Nismo ohrabrivane da se bavimo znanošću ili inženjerstvom jer nismo sposobne.

Kad se djevojčice loše ponašaju, pita ih se zašto se ne ponašaju kako djevojčice trebaju. Ali kad se dječaci ponašaju jednako tako, oni su jednostavno dječaci.

Zbog ovog mnoge žene misle da se moraju distancirati od drugih žena kako bi dobile poštovanje. Ne mogu se ponašati onako kako bi htjele. Kažu nam da ne možemo uživati u zdravoj hrani ili vježbanju jer smo previše usredotočene na sebe, a to nas čini taštima. Ne smijemo se šminkati jer smo plitke ili nesigurne. Ne smijemo se zabavljati jer smo hedonistice bez ciljeva.

Moramo voljeti stvari kao muškarci jer će nas tako više poštovati. Moramo voljeti video igrice, stripove, šale o seksu i ne smijemo biti emotivne. Onda ćemo biti drugačije od drugih žena i cijenjene. One žene koje stvarno sve ovo vole proglašene su lažnima i da sve to rade zbog pažnje muškaraca. Nikako da pobijedimo, zar ne?

Super je ako voliš “muške stvari”, ali zašto su te stvari muške? Zašto je tako loše voljeti nešto što je tipično za žene? Zar je netko tko voli šminku manje pametan ili “stvaran” od tebe? Kako znaš da ta ista žena nije štreberica koja voli Harry Pottera? Pa što ako je ili nije? Ne možeš definirati nekoga prema njegovim hobijima.

Ne postoji pogrešan način da se bude žena. Sve smo stvarne, složene, vrijedne i zaslužujemo da nas se poštuje. Vrijeme je da prestanemo trošiti vrijeme na loše ponašanje prema drugim ženama. To ne bi smio biti naš cilj. Naš cilj bi trebao biti kritizirati ženomrzitelje koji nastavljaju sa stereotipnim idejama i zbog kojih se natječemo međusobno; anonimne internet komentatore kojima je jedini zadatak otkriti je li žena dobra za seks, tvog ujaka koji zbija šale o ženama u kuhinji i isprazne političare koji uvijek imaju seksističke komentare.

Oni su pravi zlobnici i naši neprijatelji, a ne druge žene.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...