Budi sretna

Oprost je jedna od stvari koja je u životu pod tvojom kontrolom

Autor:  | 

Oprost je tema o kojoj puno slušamo kao društvena bića. Nesavršenstvo nam je u prirodi i zbog tog češće imamo potrebu zadovoljiti ili povrijediti ljude. Bez obzira na to koliko smo prirodno susretljivi i ljubazni, naći ćemo se u situacijama koje uključuju slomljena srca i osjećaje.

Možda te prevario partner, izdao najbolji prijatelj ili ti lagao član obitelji. Bol i tuga dolaze zajedno i to je prirodno. S istim učinkom ovakve će se stvari događati nekoliko puta, a i ljudi iz prošlosti će ti se nekad motati po glavi. Ponekad ćeš ti biti uzrok nečije patnje. Nažalost tome ne možemo pobjeći. Ali ipak, postoji rješenje.

Kad osjećamo veliku ljutnju i ogorčenost, ne želimo ni pomišljati na oprost. Mislimo da te osobe ne zaslužuju naš oprost i da će se našim oprostom nekako izvući. Razmišljamo kako nismo dobili zasluženu ispriku i da ćemo ispasti slabi ako oprostimo. Ponekad nam treba dugo vremena da shvatimo kako neopraštanjem uništavamo vlastitu sreću i mir. A evo i zašto.

Svi smo mi nesavršena ljudska bića. Nanosimo bol jedni drugima. Drugi povrijede nas i mi njih. Na kraju nije ni važno tko je tko u ovoj priči jer smo svi i žrtve i zločinci. Svi zaslužujemo oprost. Ali najviše od svega zaslužujemo sreću. Kad oprostimo nekome, to činimo zbog sebe. Nisi li dovoljno vrijedna da živiš život bez tjeskobe, jala i stresa? Pokušaj oprostiti.

Kad odabireš nekome oprostiti, to ne umanjuje ono što je učinio. Ne odobravaš djela te osobe. Jasno ti je da si bila izdana i povrijeđena, ali ne dopuštatš da te to definira. Bol nije zaboravljena, ali je više ne osjećaš. Oprost oslobađa tijelo fizičke, mentalne i emocionalne muke. Zar nisi dovoljno važna da se oslobodiš te gorčine? Oprosti.

Oprost je izbor koji nam je dan da s njim postupamo kako želimo. To je dio humanosti kojeg možemo kontrolirati. Ne možeš natjerati nekog da se promijeni i da se ponaša kako tebi odgovara. Ne možeš kontrolirati tko će te i zašto povrijediti. Ali možeš kontrolirati svoju reakciju. Možeš odabrati biti sretna, zadovoljna, mirna i u harmoniji kad odabereš oprost. Oprost je čin kojim pokazuješ snagu i hrabrost. Oprost je mogućnost odabira da napustiš bol i da kreneš dalje, da budeš bolja verzija sebe i da prigrliš sebe još više. Kad odabereš oprostiti, ne odabireš slabost, već snagu.

Put do oprosta je dugačak i naporan. Načini na koji ćeš biti povrijeđena mogu varirati i nekad je teško odabrati da oprostiš. Zapamti da je tvoj život vrijedan više nego ova tuga i patnja koju držiš duboko u srcu. Mogućnost za mir leži u tvojim rukama. Ako ikako možeš naći snagu i hrabrost koja je unutar tebe, oprosti. Uvijek oprosti.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...