Budi sretna

Potrebna je samo jedna sekunda da osjetite sreću koju oslobađa zagrljaj

Autor:  | 

Topla bliskost nježnog dodira ima jedinstvenu moć čije se djelovanje ne može mjeriti s ničime drugim na ovom svijetu.

Dati ili primiti zagrljaj je jedan od najboljih načina da se gotovo trenutno osjećamo bolje. Jeste li se ikada zapitale kako zapravo zagrljaj djeluje? Čitajte dalje kako bi otkrili znanost i moć koje se kriju iza ljudskog dodira.

Zašto je zagrljaj magičan i kako utječe na mozak?

Pogledajmo pobliže što se u nama događa kada nas netko zagrli. Kada vas netko dotakne, tada se aktiviraju receptori pritiska u koži, poznate pod nazivom Pacinian corpuscle, a ti receptori šalju signale u vaš živac vagus.

To vam pruža dobar osjećaj jer se taj živac nalazi u području mozga koje ima ključnu ulogu u reguliranju važnih tjelesnih funkcija, primjerice krvnog tlaka. Kada vas netko zagrli, snižava se krvni tlak kao rezultat stimulacije živca vagusa i zato osjetite mirnoću.

Dopamin je još jedan važan faktor. Dok nas netko grli, naš mozak oslobađa dopamin. Također je poznat kao “hormon zadovoljstva”, jer izaziva osjećaj euforije, sigurnosti i općeg zadovoljstva.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu “Developmental Review” ukazuju na to da zagrljaj može potaknuti ‘sretne hormone’ u mozgu, sniziti krvni tlak i smanjiti osjećaj stresa.

Pozitivni učinci zagrljaja mogu biti gotovo trenutni – u roku od sekunde ako je dodir nježan i osjećajan. Osoba se odmah osjeća smirenije, jer se smanjuje i količina kortizola, također poznatog kao “hormon stresa” .

Dakle, ako se osjećate tjeskobno, pod stresom ili vam treba malo poticaja, zatražite zagrljaj ili podarite dodir  – sjetite se dobar osjećaj je dolazi trenutno.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...