Zanimljivosti

Zašto ti je srce mirno dok je tvoja ruka u njegovoj

Autor:  | 

Svakodnevno viđamo ljude kako se drže za ruke. Taj čin može označavati prijateljstvo, ljubav ili brak. Ali ovaj nježni, maleni dodir ruke o ruku izaziva kemijske reakcije u našem umu zbog kojeg se osjećamo voljeno, sretno, zaštićeno i smireno.
Ovih dana, neverbalna komunikacija je postala važna za razumijevanje ljudskog ponašanja. Fizički kontakt ove vrste gotovo da ima isto značenje kao i zagrljaj, samo je puno diskretniji i dinamičniji. Kada se primimo za ruke tisuće živaca na koži u isto vrijeme komunicira s našim glavnim živčanim sustavom koji proizvodi hormone da se osjećamo ugodno. Novije studije svakodnevno istražuju koje su to pozitivne reakcije tijela zbog kojih se dobro osjećamo kada primimo nekog voljenog za ruku. Zdrava i Sretna vam donosi 7 razloga zbog kojih bi se trebali češće držati za ruke.

Primite se za ruke i oslobodite se stresa

Kada svog voljenog primite za ruku, smanjuju se razine kortizola – hormona stresa- koji uzrokuje psihičku i fizičku napetost. Čak i dodir prijatelja, suigrača, djeteta može učiniti da se osjećamo sigurnije, da tu pripadamo, da nismo sami. Naša koža biva osjetljivija dok kroz krvožilni sustav protječe kortizol, zato nježni dodir ruke će imati znatno veći učinak. Najveća koncentracija živčanih završetaka se nalazi unutar prstiju i ruke.
Što se više držimo za ruke, to više smanjujemo stres, a manje stresa vodi do boljeg zdravlja.

Pokažite ljubav bez riječi

Držanjem za ruku, oslobodite oksitocin – hormon ljubavi. Oksitocin jača empatiju i komunikaciju između partnera u vezi, zbog njega se osjećamo sretnije i voljeno, a to su najbitniji faktori dugotrajne i sretne veze.
Parovi koji imaju sretne veze, primaju se za ruke nesvjesno, automatski, zbog navike koju je razvio njihov živčani sustav.

Primite se za ruke i vaše srce će biti zdravo

Osim što oslobađa stres, dodir ruke snižava krvni tlak što je jedan najbitnijih čimbenika za zdravo srce. Izuzetna snaga toplog dodira nadilazi zdravstvene tegobe, zato primimo se za ruke i pružamo jedni drugima ugodan osjećaj koji pomaže našem srcu.

Oslobodite se boli

Dok traje bol, ljudi imaju prirodni refleks da stisnu mišiće. Razmislite o rađanju – muževi su obično u rađaonici i čvrsto drže ruku svoje žene dok ona porađa njihovo djetešce. Taj refleks zbog kojeg muškarac primi za ruku ženu, proizlazi iz druge prirode: uvijek je lakše podnijeti bol ako vas za ruku drži vaša srodna duša.

Oslobodite se straha

Sjetite se neke strašne scene iz horora zbog koje ste od straha zamalo skočili sa stolice. Srećom, vaš dragi je bio s vama i odmah vas je primio za ruku što vam je dalo osjećaj sigurnosti. Ljudski mozak reagira na iznenadne stimulacije pomoću adrenalina; zbog toga vam jako srce lupa, i izlučuju se velike količine kortizola u tijelu.
Tijekom tih trenutaka, naša prirodna reakcija je nekoga primiti za ruku, nekoga kome vjerujemo. Naravno da se i u tome razlikujemo, ali veliki dio žena će odmah zgrabiti svog partnera za ruku. To je intuitivan način da se trenutno smirimo i osjećamo zaštićeno.

Dodir ruke pruža osjećaj sigurnosti

Mala djeca osjete sigurnost i ugodu kada ih roditelj primi za ruku. Sjećate li se kada ste prelazili ulicu, a mama vam je pružila ruku? Ili kada ste učili voziti bicikl ili rolati, sve je prošlo sigurnije i lakše, jer su roditelji bili tu da nas sačuvaju od pada i puno smo lakše prelazili prepreke. Sigurnost koju roditelji usađuju svojoj djeci držanjem ruke oblikuje ponašanje djece i njihov način razmišljanja.
Osim toga, osjećaj sigurnosti ide u oba smjera i roditelji se osjećaju sigurnije kada su njihova djeca u okviru roditeljske ruke.

Dodir ruke o ruku je ugodan dodir

Svatko voli udobnost. Ne samo da je držanje za ruke iskazivanje međusobne bliskosti, već ono i pojačava vaše osjećaje prema toj osobi. Upravo zato su veze u kojima ima više međusobnih dodira (držanja za ruku, ali i poljubaca, zagrljaja…) puno kvalitetnije i dugotrajnije. Dok šetate hladnim zimskim noćima po snijegu, na rukama su vam rukavice, primate se za ruke i osjetite toplinu i ugodu.

Koliko se često držite za ruke sa svojim partnerom?
Želite li ublažiti bol, želite li osjetiti sigurnost, želite li prirodni lijek za stres –  primite se za ruke. Sada imate 7 razloga da to činite što češće.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...