Budi sretna

Na kraju dana, ti si ta koja mora donijeti tešku odluku

Autor:  | 

Tražiš nečiju pomoć, čitaš članke i knjige da bi pronašla odgovore, razgovaraš s prijateljima i obitelji, odlaziš na terapiju kako bi mogla donositi bolje odluke, da ti pomogne imati bolji život i da utiša beskrajan kaos u tvojoj glavi, ali na kraju dana – jedino ti možeš donijeti te odluke, nakon svega izgovorenog i učinjenog, ti vučeš sve konce. Nitko neće te odluke donijeti umjesto tebe kada dođe vrijeme.

Jer čak i kada ti cijeli svijet govori da nešto ne bi trebala napraviti, a glas u tebi ti šapne da to ipak napraviš, na kraju ćeš ipak poslušati taj glas.

Zanimljiva stvar s nama ljudskim bićima je što mislimo da nemamo sve odgovore i ponekad ih uistinu i nemamo, ali gotovo svi mi znamo kako ih i gdje ih pronaći, gotovo svi znamo otkuda krenuti i što trebamo učiniti, ali isto tako gotovo svi čekamo nekakvu potvrdu da smo na pravome putu, želimo da nam netko kaže da smo u pravu i želimo nekoga tko će nam barem malo olakšati odluku.

Jer to je zapravo sve što želiš: nekoga tko će olakšati odluku umjesto donošenja stvarne odluke, nekoga zbog koga ćeš se osjećati da nisi sama.

Ali kada se drugi ne slažu s tvojom odlukom, onda si sklona sumnjati u sebe i prestaneš odlučivati na temelju toga kako se osjećaš ili onoga što znaš i donosiš odluke prema onome što ti govore ljudi kojima je stalo do tebe, jer ponekad su u pravu, a ponekad te odvedu ravno u pakao.

Ali zar nije katastrofa već samim time što donosiš odluke na koje je utjecalo mišljenje nekih drugih osoba? Ako dopustiš da drugi odlučuju o tvom životu, nije li već to najgora odluka koju si mogla donijeti? Ono što ti odmah u startu olakšava odluku je činjnica da je je to tvoja odluka, a kada je ispravna, onda osjećaš ponos jer si znala što je dobro za tebe, a kada pogriješiš, lakše je krenuti dalje jer nećeš zbog toga žaliti.

Jer ako pravo izbora ili odlučivanja daš nekome drugome, ti se odričeš prava na svoj život.

Jedino ti možeš donijeti odluku da odustaneš ili pak pokušaš još snažnije, jedino ti možeš odlučiti hoćeš li ostati ili otići, hoćeš li mrziti ili voljeti, jedino ti možeš odlučiti hoćeš li kormilo svog života uzeti u svoje ruke ili ćeš dozvoliti drugima da te kontroliraju.

Odluke mogu biti svakakve: teške ili lagane, brzoplete ili promišljene, privremene ili vječne i one se takđer mogu promijeniti, ali jedna stvar koja mora uvijek ostati je osoba koja donosi te odluke.

A ta osoba uvijek moraš biti TI.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...