Budi sretna

Želiš li ispunjen život, trebaš se prestati bojati

Autor:  | 

Postoje mnoge stvari na svijetu kojih se možemo bojati. Mogla bih napisati članak samo o vlastitim strahovima. Ali većina tih strahova se nikad neće ostvariti.

Užasavam se prvih spojeva. Toliko mi se tresu ruke da uglavnom otkažem u zadnji čas. U rijetkim slučajevima kad ipak odem, ugodno se iznenadim. Na kraju večeri sam ponosna na sebe. Jer sam učinila nešto čeg sam se bojala. I preživjela sam.

Nekako je osnažujuće zaroniti u ono čeg se bojiš. Obično ipak plivaš što dalje, bez borbe.

Bojim se aviona, slomljenog srca, smrti bliskih osoba ili svoje smrti na bizaran način, ali shvatila sam da me ti iracionalni strahovi samo spriječavaju da živim.

Ti strahovi o kojima stalno panično razmišljamo nam uništavaju ono što imamo sada.

A ono što sada imamo je sadašnji trenutak.

Da ti je danas zadnji dan, zar bi ga htjela provesti u strahu i panici? Zar bi ga htjela provesti izolirajući se od svih koje voliš? Zar bi se bojala izići van?

Mediji nas vole strašiti. Vole da poludimo i da od straha ostanemo mirni u mjestu. Dok se strašne stvari događaju predivnim ljudima i nepravedne tragedije se događaju u cijelome svijetu, to nas ne bi trebalo spriječiti da živimo život kakav želimo. Te tragedije nas ne bi smjele spriječiti da živimo.

Tvoji strahovi te ne bi smjeli definirati kao osobu.

Znam da se strašne stvari događaju svake sekunde svakoga dana, ali stalno razmišljanje o tome će donijeti težak oblak u tvoj život. Tvoj um će biti anksiozan i pitati se što je sljedeće, a tvoja pluća će hiperventilirati.

Ako se bojiš aviona, sjedni u jednog i vidi što će biti. Ako se bojiš prvih spojeva, otiđi na jedan večeras. Ako se bojiš vatre, zapali šibicu. Idi trčati maraton. Idi na pozornicu. Preseli se u velik grad. Kad god učiniš nešto čeg se bojiš, osjetit ćeš zadovoljstvo. Ponos. Preživjela si. Učinila si nemoguće.

Molim te, nemoj dopustiti strahovima da te spriječe u življenju. Nemoj dopustiti „što ako“ pitanjima da kontroliraju tvoj um.

Nemoj bježati od čudovišta za koje misliš da su ispod kreveta.

Prestani zaustavljati svoj život. Pritisini tipku “play”. Koliko god se strašno činilo, bolje je nego uopće ne živjeti.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...