Budi sretna

Vrijeme je da si oprostiš zato što te je napustio

Autor:  | 

Većina nas je čula ili nas je netko savjetovao da treba oprostiti samoj sebi i pustiti bol ako smo prekinuli s nekime. Kako bi se oslobodili tuge i povrijeđenosti, trebamo se osloboditi uzroka boli. A što ako je razlog zbog kojeg još nisi potpuno sretna činjenica da nisi oprostila sama sebi?

Molimo te, prestani se kriviti. Vrijeme je da si oprostiš za sve stvari koje su ga možda natjerale da ode. Prestani nositi taj teret. Prestani razmišljati i analizirati- kada, kako i zašto je veza završila.

Molimo te, prestani se kažnjavati. Što se duže osjećaš da si ti kriva, teže će ti biti krenuti dalje. Vrijeme je da kažeš sama sebi kako nisi ti kriva, a nije ni on. Vrijeme je da krenete dalje. Nemoj se prepustiti osjećaju da nisi vrijedna, samo idi dalje. U trenutku kad se oslobodiš ćeš početi osjećati istinsku sreću.

Oprosti im što su te napustili, ali oprosti sebi što si ostala tu gdje jesi. Reci sama sebi da nije ispravno ni pogrešno što si čekala, što si se nadala da će ti se vratiti. Reci sama sebi da si ostala zbog ljubavi. Da će sve biti dobro, ali i da je vrijeme da si oprostiš što si bila pomalo glupa i sad znaš bolje.

Podsjeti se da je to bilo izvan tvoje kontrole, ako si učinila sve ili nisi učinila ništa da ostane, tako je bilo najbolje. Podsjeti se da neke dobre stvari jednostavno ne traju. Podsjeti se da je sve bilo dio većeg plana i da Bog ima nešto bolje za tebe. Ima nekog tko će se tobom bolje ophoditi, nekog tko više zalužuje tvoju ljubav i nekog tko će ostati uz tebe zauvijek.

Prihvati da je gotovo. Prestani živjeti u očaju. Prestani se utapati u svojim suzama. Prestani zamišljati kako se on vraća jer čak i da ti se vrati, to ti danas neće pomoći da kreneš dalje. Prihvati da je vaša priča završila bez obzira koliko lijepa bila.

Pokušaj shvatiti: krenuti dalje ne znači samo preboljeti prošlu vezu, već preboljeti i osjećaje koje imaš. Ti osjećaji nisu samo ljubav za bivšeg, već i ljutnja prema njemu, tuga što si morala preživjeti sve uplakane noći i bol jer je vaš odnos završio. Prihvati sve te osjećaje i reci sama sebi da si opraštaš. Kad prihvatiš, oprostit ćeš si. Ne zato jer si ga voljela, nego što si dopustila da izgubiš samu sebe. U tuzi. U boli. U nečemu što si sama stvorila. Oprosti si čak i ako si ti kriva.

Osvrni se u prošlost, ali samo da pokupiš slomljene komadiće. Zacijeli rane, ali budi nježna. Daj si vremena. Plači, ali još samo ovaj put. Neka tvoje suze budu dokaz da je tvoja ljubav bila iskrena, ali sad biraš sebe. Polako ćeš preurediti vlastiti svemir i zvijezde će te voditi da sve dođe na svoje mjesto. Vratit ćeš što si izgubila; vratit ćeš vrijeme koje si izgubila za sebe. Disat ćeš. Dugo si se osjećala nevoljeno i to je možda razlog što si zaboravila voljeti samu sebe. Ali to će se sada promijeniti.

Vrijeme je da izađeš sama sa sobom i uživaš. Vrijeme je da činiš stvari koje nisi mogla dok si bila s njim. Vrijeme je da prigrliš svoju slobodu i budeš sretna. Vrijeme je da se iscijeliš, a jedini način za to je da voliš osobu koja te voli najviše: sebe.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...