Zanimljivosti

Većina životinja ne upozna svoju baku, ali slonovima je ona jako važna – evo i zašto :)

Autor:  | 

Za mnoge od nas, naše bake su utjelovljenje mudrosti, skrbi i udobnost. Nasuprot tome, u životinjskom svijetu, bake i djedovi nemaju takvu ulogu, zapravo ih životinje i ne doživljavaju na taj način, jer su njihovi čopori ili krda drugačije uređeni, ali ponajviše zato što životinje obično ne žive dugo, tako da ne funkcioniraju u takvim bliskim obiteljskim jedinicama kao i ljudi.

Ali kod slonova baka igra vrlo važnu ulogu.

Preko 40 godina, profesorica Phyllis Lee, proučavala je 800 različitih slonova u nacionalnom parku Amboseli u Keniji (imajte na umu da ove životinje mogu živjeti jednako dugo kao ljudi). Fascinantno, otkrila je da opstanak bebe slona ovisi o prisutnosti njegove bake.
Slonovi žive u velikim obiteljskim zajednicama, sastavljenih od članova sa širokim rasponom dobi.

Zašto je baka malenom sloniću toliko važna?

Kod slonova se najstarija ženka smatra glavom obitelji. Ona vodi krdo do izvora hrane i vode i čuva sve pripadnike obitelji.

Slonice će češće donositi male na svijet kada je baka prisutna u obitelji. Baka je tu koja uglavnom vodi brigu o mladunčetu. Ona je ta koja će mu ukloniti svaku prepreku i budno paziti na njega u svakom trenutku.

Starije se slonice, za razliku od ostalih životinjskih vrsta ne nameću za hranu i uvijek će prvo prepustiti svojem malenom da se najede.

Profesorica Lee kaže da su slonovi nevjerojatno inteligentne životinje,ali potrebne su godine istraživanja kako bi ih u potpunosti razumjeli.

Dakle, ako ste blagoslovljeni da u svom životu i dalje imate baku, sjetite se da imate dosta toga zajedničkog sa slonovima nego što ste možda i mislili :) .

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...