Zanimljivosti

Znanstvenici kažu da su ove dvije osnovne stvari temelj svake sretne veze

Autor:  | 

Ako nešto dobro u životu želimo iskusiti, za to se moramo i dobro potruditi. Zar je to uvijek tako? Zašto snažan, dugotrajan i sretan odnos zahtjeva snage i napor s obje strane? To se često pitamo, ali najnovija istraživanja tvrde kako stvari i nisu toliko zastrašujuće kako se čini na prvi pogled.

Znanstvenici su otkrili da postoje samo dvije osnovne osobine koje definiraju sretnu vezu. To su osobine koje svatko od nas treba usvojiti u osobnom životu – dobrota i velikodušnost.

Nakon desetljeća istraživanja provedenih na tisuće parova, psiholozi John i Julie Gottman su otkrili da dobrota “dugoročno veže i spaja parove”. Zajedno s emocionalnom stabilnošću, ova osobina je najvažniji čimbenik za uspješan brak.

Najteže vrijeme pokazivanja ljubaznosti je za vrijeme svađe između partnera. No, to je ujedno i trenutak kada je najvažnije da jedno prema drugom budu ljubazni. Iznošenje ljutnje i agresije za vrijeme svađe, može uzrokovati nepopravljive štete u odnosu.

“Dobrota ne znači da ne trebamo izraziti svoju ljutnju, već pomoću ljubaznosti možemo izabrati na koji ćemo način izraziti svoju ljutnju. Možete baciti koplja na svog partnera, ili mu možete objasniti zašto ste povrijeđena i ljuta, i to je ljubazan put”, objasnila je Julie Gottman.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...