Gastro

10 super ideja za još finiju kavu

Autor:  | 

Da bi skuhali jako dobru ili malo drugačiju kavu, morate znati neke trikove, a Zdrava i Sretna ih rado dijeli s vama.

1. Pomiješajte pola žličice šećera od šećerne trske uz kavu. Zagrijte malo na laganoj vatri, a zatim prelijte vodom. Karamelizirani šećer daje jedinstveni okus i miris vašoj kavi.

2. Za šalicu kave bez taloga, dodajte žličicu hladne vode u džezvu sa svježim zrncima kave i pričekajte pola minute. Zrna kave će pasti na dno, a nećete morati filtrirati svoje piće.

3. Šalica hladne kave za vrući dan – postoji li išta bolje? No, umjesto kockica leda ( jer mogu pokvariti okus napitka), bolje je koristiti posebne kockice kave. Skuhajte nekoliko šalica kave i zasladite po ukusu. Ohladite kavu i prelijte u kalup za led, te zamrznite. Kada poželite hladnu kavu, izvadite nekoliko kockica iz zamrzivača, prelijete mlijekom i uživajte u svom osvježavajućem koktelu.

6255010-Depositphotos_26312661_original-1469020204-650-53c212670e-1472237058

4. Kava postaje jednostavno preukusna ako dodamo začine! Stavite prstohvat kardamoma u džezvu, dodajte đumbir, muškatni oraščić ili štapić cimeta. Zagrijte na laganoj vatri. Skuhajte kao obično kavu i prelijte ovom mješavinom. Piće će apsorbirati okus i aromu začina.

5. Ako dodate 2-3 kristalčića krupne morske soli u kavu, ojačat ćete aromu i malo omekšati okus jake kave.

6. Ako želite dobiti maksimalno bogat i jak ukus, maknite džezvu s vatre čim kava počne ključati i rasti. Skinite pjenu, promiješajte kavu, a zatim džezvu ponovno vratite na izvor topline. Ponovite ovu radnju tri puta.

7.   Kava ne treba biti samo napitak, može biti i hrana. Skuhajte nekoliko šalica kave, kada se ohladi do sobne temperature, dodajte vrhnje i prelijte kavu u kalupe za sladoled. I dobit ćete ponovo izvrsno rashlađenje za vruće dane.

6255060-iced-coffee-chocolate-chip-popsicles-6161-June-30-2016-1469012535-650-3633ac9ca0-1472237058

8. Ako želite da vaša kava dobije mekaniji i baršunast okus, dodajte pola žličice maslaca prilikom pripreme.

9. Ako želite kavu bez kofeina, dodajte 2-3 sjemenke kardamoma u džezvu. Ovaj začin uništava kofein bez mijenjanja blagotvornih svojstava kave, a dodaje fin i pikantan miris vašem omiljenom napitku.

10. Da biste dobili najbolji okus i aromu od mljevene kave, zagrijte kavu u džezvi na pola minute, na laganoj temperaturi, bez dodavanja vode.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...