Budi sretna

10 snažno inspirativnih TED govora koje svaka žena treba pogledati

Autor:  | 

TED konferencije se u Americi događaju još od 1984. godine. Kroz povijest su na njima govorili stručnjaci iz raznih područja koji su inspirativno pričali o svojim životima i najboljim idejama tehnologije, ljudskim odnosima, obrazovanju i ostalome.

Zdrava i sretna je s tobom odlučila podijeliti najbolje TED govore ikad koje su držale žene. Nadamo se da znaš engleski, ovi govori će ti pomoći kako bi bolje razumjela samu sebe i svijet u kojem živiš (u videu možeš uključiti titlove na engleskom jeziku).

Why having good looks is not everything (Zašto nije sve u izgledu)


Američki top model Cameron Russell koja je nosila revije za Victoria’s Secret i Chanel, objašnjava kako ljudima izgled ne smije biti na prvom mjestu. Objašnjava kako su savršene slike koje vidimo u časopisima zavaravajuće i priznaje kako treba biti hrabar i iskreno to reći.

 

How to be succesful in a man’s world (Kako biti uspješna u muškom svijetu)

Arapska poduzetnica Leila Hoteit dijeli svoje tajne za uspješnu karijeru. Priznaje kako joj je jedna od najtežih stvari za objasniti njezinoj kćeri bila zašto u arapskom svijetu vladaju muškarci. Ona govori o tri lekcije koje će ti pomoći da uspiješ u modernom svijetu. Tvrdi kako svaka žena treba biti hrabra, kombinirati posao i karijeru te kako se žene međusobno trebaju podržavati.

 

30 is not the new 20 (Tridesete nisu nove dvadesete)

Psihologinja Meg Jay objašnjava zašto su dvadesete izrazito važne. Tvrdi da je to ključno vrijeme i daje 3 savjeta u vezi tog perioda. Meg je sigurna kako postavljanje visokih očekivanja samoj sebi može odrediti ostatak tvog života. Preporuča mladim ljudima da skupljaju tzv. mentalnu imovinu, iskoriste svoje veze i stvore svoju obitelj.

 

The beauty of every person in this world (Ljepota svake osobe na ovome svijetu)

Fotografkinja Angelica Dass govori o svom projektu. Fotografirala je preko 2500 ljudi po cijelome svijetu kako bi pokazala ljepotu i različitost boje kože od tamne čokolade do bijelog porculana. Također priča o diskriminaciji i netoleranciji.

 

Why should we teach girls to be brave? (Zašto učiti djevojčice da budu hrabre?)

Problem je što ne učimo djevojčice da riskiraju. Ne dopuštamo im da griješe i ne dajemo im slobodu da biraju svoje životne puteve. Tako govori Reshma Sauyani, osnivačica i direktorica programa školstva za mlade žene. Reshma kaže kako je opasno odgajati naše kćeri da budu savršene. Također podržava jednako obrazovanje za djevojčice i dječake.

 

Why you should ask for help (Zašto bi trebala tražiti pomoć)

Pjevačica i kantautorica Amanda Palmer priča o razlici između toga kad zamoliš nekoga za nešto i prisiljavaš nekoga na nešto. U svom govoru dijeli iskustvo kako je sagradila glazbenu karijeru i postala uspješna jer se nije bojala tražiti pomoć.

 

The power of vulnerability (Moć ranjivosti)


Istraživačica Brene Brown priča o svojim pogledima na odnose. Tvrdi kako je ranjivost ključna za dobre odnose. Nikad se ne bismo smjeli bojati pokazati slabosti jer nas to zbližava. Kako bismo bili sretni, trebamo biti iskreni, dopustiti si sreću i imati hrabrosti biti nesavršeni.

 

Female friendship exists (Ženska prijateljstva postoje)

Legendarni duo Jane Fonda i Lily Tomlin odbacuju popularan mit kako ženska prijateljstva nisu stvarna. “Ja postojim jer imam ženske prijateljice“, tvrdi Fonda. Ovaj neformalni dijalog između dvije žene koje su desetljećima prijateljice je zbilja inspirirajući.

 

Inner girl (Unutarnja djevojčica)

“Prigrli svoju unutarnju djevojčicu,“ kaže američka scenaristica i aktivistica Eve Ensler. Njezin strastveni TED govor je o temi ženske prirode. Eve vjeruje kako je potisikivanje ženstvenosti dovelo do svijeta kakav imamo danas. Zato se trebamo učiti suosjećanju, empatiji, ranjivosti, otvorenosti, strasti i intuitivnoj percepciji svijeta.

 

What does it really mean to love someone? (Što zbilja znači voljeti nekoga?)

Spisateljica Mandy Len Catron rekla je jednom prilikom magazinu New York Times kako se zaljubila u stranca nakon što ju je pitao 36 osobnih pitanja. Otad je svi stalno pitaju jesu li još zajedno. Ona objašnjava prirodu ljubavi i razliku između zaljubljivanja i ostajanja u ljubavi.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...