Zdravlje

Zašto ne bi trebale stavljati toaletni papir na wc dasku

Autor:  | 

Javni zahodi mogu biti ili hit ili totalni promašaji. Neki od njih su nevjerojatno čisti (možda i čišći nego u nečijem domu), dok su neki odvratno prljavi. Nitko ne želi sjediti na zahodskoj školjci, jer unaprijed mogu zamisliti stotine drugih ljudi koji su na toj istoj dasci prije vas obavili nužde.

Dakle, što nam je činiti? Pometati toaletni papir po wc dasci, pa naravno! To je puno čišće od samog golog sjedišta, zar ne?

E nije, totalno pogrešno.

Wc papir ili oni papirnati štitnici za wc dasku, zapravo čine dasku još prljavijom.

Tako je. WC papir i obloge sjedala zapravo čine sjedište prljavijim nego ako direktno sjednete na wc dasku. Ovo zvuči šokantno, znamo, ali kako je to moguće?

Vjerovali ili ne, wc sjedala – daska je zapravo dizajnirana da ostane čista. Njihov oblik i materijal od kojeg su izrađene,su zapravo pomno birani da sami od sebe ubijaju bakterije. Bakterije jednostavno ne mogu opstati na zahodskoj dasci.

Papirnati štitnici za wc dasku ili toaletni papir su druga priča. Mekani, spužvastog materijala, napravljeni su za plodno tlo klicama i bakterijama. Sjediti na njima umjesto na dasci, direktno, vi tada zapravo sjedite na više bakterija nego što bi sjedili na samom sjedalu! Da bismo vam to slikovito prikazali, spužva za suđe u sebi sadrži više od 200.000 više bakterija nego javna zahodska školjka.

Znanost je ovo potvrdila

“Sjedenje na wc-u neće izazvati infekciju,” – William DePaolo, docent za imunologiju i mikrobiologiju na Keck School of Medicine na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji (USC).”Puno bakterija prisutnih na površini wc daske ili na drugim dijelovima u kupaonici, nisu tako lako prenose na kožu“

Uglavnom, bakterija voli i treba vlažno (i po mogućnosti toplo) mjesto za život. WC daska nije niti topla niti vlažna, nije porozna, tako da ne drži vodu, i nije topla ( koliko mi znamo).

Kako zaustaviti klice: Perite ruke

Ako stvarno želite izbjeći bakterije, najjednostavniji i najučinkovitiji način je da ne stavljate toaletni papir na wc dasku, već umjesto toga jednostavno operite ruke. Također je važno da ih se dobro osuši.
I to nikako onim električnim sušilom, jer i tada možete pokupiti bakterije, jer svi stavljaju mokre ruke u njega ili stišćete gumbić za pokretanje isto mokrim rukama.

Postoje puno bitnija mjesta oko kojih se treba zabrinjavati

Osim kupaonice i kuhinjske spužve za suđe, postoje puno zaprljanija mjesta oko kojih bi se trebalo brinuti ( samo da vam usmjerimo pažnju)

  • Sudoper u kuhinji, gdje ispirete meso ili salate ili voće prije konzumiranja ili pečenja, sve su to namirnice koje u sebi nose jako puno klica. Jeste li ikada očistili odvod sudopera? Središte bakterija se nalazi u odvodu. Da ne spominjemo slavine, ručke na vratima i umivaonik. Vjerovali ili ne, trebali biste očistiti vaš sudoper barem dva puta tjedno.
  • Zrakoplovi – uključujući i kupaonice, prozorska sjene i ladice stola koje se izvuku iz sjedala. Sitni prostori, posebno kupaonice, pune su teško dostupnih mjesta za čišćenje. Što obično znači da se ne čiste redovito.
  • Vaš mobitel. Mobiteli nose 10 puta više bakterija nego većina wc daski,- navodi Charles Gerba, mikrobiolog na Sveučilištu u Arizoni.
  • Vlažno rublje, osobito, donje rublje. Kada premještate mokru odjeću u sušilicu, opasna E. coli bakterija, može se vrlo lako prenijeti na ruke. Dakle, peglajte donji veš. Isto tako bi bilo poželjno stavljati izbjeljivač na bijelo rublje, te staviti dezinfekcijsko sredstvo u praznu perilicu za posuđe i rublje i neka se ispere na visokoj temperaturi.

Evo, sada znate, wc daska i nije tako prljava kako ste možda mislili. Na vama je hoćete li staviti u buduće papirnate uloške na javni wc ili obložiti ju papirom. Samo smo vam ovime htjeli usmjeriti pažnju i dati malo na razmišljanje.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...