Lekcije iz života

Otkrit ću vam svoja 4 glavna koraka koja su me spasila da se oporavim od slomljenog srca

Autor:  | 

Ja sam, na svu svoju sramotu, pročitala skoro svaki članak koji je davao nekakav savjet o tome kako bi se trebala ponašati, što bi trebala raditi, kako bi se trebala oblačiti, i mali milijun drugih uputa a sve s ciljem da bi što prije preboljela bivšu ljubav i našla novu.

Malo glupo, zar ne? Toliko riječi, pomno sklopljenih tekstova koji nam zapravo govore da se moramo što prije dovesti u red, radi nekog drugog. Krivo, krivo, krivo. Jedina osoba kojoj se moramo posvetiti nakon prekida s osobom do koje nam je zbilja bilo stalo smo mi sami. Već sam pisala o tome u malo širem kontekstu, no ovog puta voljela bih se obratiti svima vama koje ste trenutno izgubljene u moru suza, smijeha, očaja, bijesa i svih ostalih boja u paleti zvanoj emocije. Stoga, otkrivam svoja 4 glavna koraka koja me spašavaju.

Napravite popis dobrih i loših stvari koje ste naučili za vrijeme veze

Ovdje se ne radi doslovno o samo dobrim i lošim situacijama u kojima ste se našli sa bivšim partnerom, ovo je jako zdrav način da na komad papira zapravo napišete sažetak svega što ste naučili o životu, o nečijim navikama, o samome sebi, o mogućnosti vlastite prilagodbe na nekog drugog ili nešto novo. Svaki odnos je iskustvo koje nikad ne možete ponoviti na isti način, a samim time sa svakom osobom koja vam uđe u život naučite barem jednu novu stvar. Nije li to genijalno?

Slušajte skladbe, ne glazbu

Ovo mi je jako teško napisati jer moj život svakako ne bi bio isti da nema glazbe u njemu, i bila bi veliki licemjer kada bi rekla da ne postoji pjesma za svakog mog bivšeg dečka koju kad čujem negdje, doživim flashback u trajanju od 10 sekundi gdje mi prelete sve bitne slike našeg odnosa. No slušati točno tu pjesmu, ili kompilaciju istih koje vas podsjećaju na njega, odmah nakon prekida, vrlo je štetna metoda oporavka.

Zašto? Slušajući te pjesme, mozak vas vraća automatski na sve lijepe trenutke, pa onda velikom brzinom ulijeću i oni manje lijepi i prije nego se snađete, opet sjedite na krevetu i plačete. Umjesto njih, napravite playlistu umirujućih skladbi koje će vas opustiti, raznježiti, natjerati da se zapitate o mali milijun stvari, ali vjerujte mi na riječ da niti jedna od njih neće biti on.

Najveća preporuka koju vam mogu dati je Ludovico Einaudi. Započnite s njegovom skladbom „Divenire“ i otkrijte kako vam melodija može iz temelja promijeniti život i pogled na isti.

Čitajte

Da, ovo možda zaista zvuči kao floskula, ali zaista ne postoji film u kojem se možete toliko izgubiti kao u dobroj knjizi. Ovdje imate mogućnost stvaranje svoje vizije sadržaja iz knjige, imate mogućnost zamisliti kako izgledaju glavni likovi, kako se ponašaju, možete skoro pa osjetiti opis grada i ulica na kojima se odvija priča, a to sve skupa ima jednu zajedničku riječ – maštu. Čitanjem si otvarate svijetove koji su paralelno realni i nerealni, ovisno koliko se prepustite svojoj imaginaciji.

Prije nego se snađete, shvatiti ćete da ste ležali na kauču 3 sata potpuno izgubljeni u neki novi svijet i to će vas natjerati da na svoj gledate iz jedne nove, svježe, uzbudljive perspektive.

Plešite

Nakon uspješno odrađenih prethodnih koraka, preostaje samo jedna stvar – ples. Da, sada je vrijeme da se sluša glazba, ali ovdje pričam o točno onoj playlisti koju svaka od vas ima u telefonu kada se sprema za izlazak ili druženje sa prijateljicama. Ako je nemate, napravite je odmah. Slušalice u uši, glazba na najveći stupanj, i priuštite sama sebi najveći i najbolji solo koncert na kojem ste ikad bile.

Razina stresa, tuge i očaja drastično će se spustiti ispod nule. A nakon toga, kada nastupi faza potpune relaksacije, vrijeme je za dugi, topli tuš ili kupku. Obećajem, funkcionira.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...