Lekcije iz života

10 savjeta kako se pomiriti nakon svađe

Autor:  | 

Nesuglasice često dovode do konflikata među parovima. Postoji li neki način da se u vezama ne raspravlja? Vjerojatno ne. Svi se parovi ponekad posvade, ali Zdrava i Sretna vam upravo daje 10 savjeta kako se pomiriti nakon svađe, iako je možda bila i jako teška svađa.

1. Broji do 10.

Ozbiljno, ovo pomaže! Kada čujete nešto što vam se ne sviđa ili se ne slažete s tim, duboko udahnite i brojite do 10. Sigurno ne želite povrijediti svog partnera u trenutku slabosti i nepromišljenosti.

2. Dogovorite se za zaustavni signal

Kada se neslaganje s partnerom približava vrhuncu, vrlo je važno da se zaustavi svađa pomoću tajnog signala koji ste oboje dogovorili. To može biti gesta ili smiješna riječ, na primjer. Zamislite da s tom riječi tako zaustavite svađu, odnosno, šaljete svom partneru poruku da ste vrlo blizu prelasku praga za strpljenje.

3. Nemojte pokušati pobijediti.

To nije ono što stvarno želite, zar ne? Ne morate uvijek biti u pravu. U svađi s voljenom osobom, ne postoji pravo ili krivo. Jer oboje držite svoje argumente. Čak i ako se osjećate snažno o nečemu tijekom svađe, bolje je biti u miru nego u pravu. Isprobajte, primijetit ćete razliku.

4. Neke stvari jednostavno nisu vrijedne svađe

Sasvim je normalno da se ljudi razilaze u mišljenjima, pogotovo kada se moramo naviknuti na tuđe načine života. No, postoje problemi oko koji se ne vrijedi svađati, a dugoročno će samo izazvati stres i nezadovoljstvo. Mudro odaberite koji su izazovi vrijedni vašeg vremena i oni koji nisu.

5. Zagrlite ga

Kada postoji nesporazum ili neslaganja, posljednja stvar koju želite učiniti je imati fizički kontakt s osobom koja stoji ispred vas. Međutim, taktilni vas kontakt podsjeća da vi volite tu osobu i da želite biti zajedno. Ne bojte se zamoliti za zagrljaj, ali budite i velikodušni i poklonite zagrljaj. To vam oboma može pomoći da se izbjegne veća svađa. U ljubavi je spas.

6. Učinite nešto što je nemoguće.

Budimo realni, svi imamo tendenciju interpretirati sve što su naši partneri učinili ili rekli u odnosu na njihovu prošlost i, da budemo iskreni, često s negativnom konotacijom. Ako on ne opere suđe, to je zato što vam on nikada nije pomogao u kuhinji. Ako on zaboravi neku posebnu prigodu, to je zato što njemu nije dovoljno stalo do vašeg odnosa. E, ali možete učiniti “nemoguću” stvar: pokušajte shvatiti zašto se on tako osjeća i pokušajte preokrenuti situaciju. To će se promijeniti cijelu prirodu vaših  interakcija.

7. U redu je otići u krevet srdita.

Unatoč tome što mislimo, stručnjaci tvrde da nije potrebno pokušati se pomiriti baš taj dan kada ste se jako posvađali. Iskoristite vrijeme za sebe. Pokušajte se dobro odmoriti, meditirajte, čitajte knjigu i pokušajte ustati rano sljedećeg dana. Ne brinite: ništa se loše neće dogoditi u vašem odnosu tijekom noći.

8. Unesite malo humora.

Izmislite neku šalu, lupite nešto smiješno da se oboje nasmijete. To je odličan način da se razbije napetost. Ne pokušavajte biti ironični ili okrutni s partnerom – samo jedna nevina gesta ili smiješna riječi itekako može pomoći.

9. Osvijestite svoj položaj.

Uvijek su potrebne dvije osobe i barem jedno razilaženje u mišljenjima da bi došlo do svađe. U trenutku dok brojite od 1 do 10, pokušajte razmisliti što vas to točno smeta ili ljuti, a izazova nelagodu. Ne bojte se preuzeti odgovornost!

10. Osigurajte dozu užitka.

Sama okolina oko vas i vašeg partnera, ima svoj utjecaj i na vaš odnos. Negativna atmosfera može se lako pretvoriti u nesuglasice i dolazi do svađa. Ako ste gladni, a mjesto na kojem se nalazite je puno bučnih ljudi, ne možete na miru razgovarati i to može povećati napetost. Pokušajte se sjetiti doze užitka koji bi mogao koristiti oboma, recimo ukusan napitak. Tako ćete oboje shvatiti da nije pravo vrijeme za svađu, već za večeru i opuštanje.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...