Zdravlje

U borbi protiv kašlja, sok od ananasa je čak 5 puta djelotvorniji od lijekova

Autor:  | 

Jeste li ikada čuli da je dobro piti sok od ananasa kako biste ublažili kašalj? To zaista djeluje!

Osim što sadrži veliku količinu vitamina C koji pomaže u sprečavanju bolesti, ananas sadrži i bromelain, enzim koji ima protuupalna svojstva. Ta kombinacija nutrijenata pomaže u sprečavanju bolesti, uništava bakterije uključujući i one koje se nalaze u grlu. Istraživanja su pokazala da ekstrakt ananasa smanjuje sluz 5 puta brže od uobičajenih sirupa protiv kašlja.

Protiv koje vrste kašlja je djelotvoran?

Sok od ananasa djelotvoran je u borbi i protiv najupornijeg kašlja, no ne i ako je u pitanju nešto ozbiljnije kao, primjerice, upala pluća. Sok je jeftiniji, zdraviji i svakako ukusniji.

Kako djeluje?

Osim nutrijenata koji se nalaze u ananasu, sok od ananasa pomaže kada je grlo suho na način da stimulira izbacivanje sluzi. Gusta sluz u plućima ili sinusima može uzrovati ozbiljan kašalj, kihanje ili bolne upale.

U istraživanju objavljenom u „ Der Pharma Chemica“ iz 2010. godine, znanstvenici su pokušali pronaći koristan tretman za pacijente koji boluju od tuberkuloze i različitih infekcija. Otkrili su da je mješavina od ananasa, bibera, soli i meda vrlo efikasna u smanjenju sluzi u plućima i izbacivanju iste iz grla.

Domaći sok od ananasa je puno bolji nego kupovni. Kupovni sok sadrži različite aditive, dodani šećer, fruktozu i kukuruzov sirup. Ukoliko kupujete sok, potražite onaj bez dodanih šećera ili ga jednostavno napravite sami od svježih ananasa.

Niže je recept koji je odličan u borbi protiv kašlja!

Recept za sok od ananasa protiv kašlja

  • 1 čaša svježe iscijeđenog soka od ananasa
  • ¼ čaše limunovog soka
  • komadić đumbira
  • 1 žlica meda
  • ½ žlice crvene paprike

Pomiješajte sve sastojke i pijte sok 2 do 3 puta dnevno, svaki dan.

Sada znate kako se riješiti kašlja na prirodan način, bez konzumacije onih groznih sirupa i lijekova protiv kašlja. Nadamo se da će vaš kašalj ubrzo nestati! Sretno!

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...