Zanimljivosti

Mila Kunis: Kao žena u Hollywoodu bila sam vrijeđana i diskriminirana. Onda sam rekla – “Dosta!”

Autor:  | 

Mila Kunis je prije nekoliko dana objavila brutalno iskreni esej na web stranici svog supruga; “Ti više nikada nećeš raditi u ovom gradu …” Progovorila je o diskriminaciji žena u filmskoj industriji.

U ovom eseju prisjeća se vremena kada se javno obračunala s producentom koji joj je prijetio da će joj karijera završiti, ako se ne bude predstavila polugola za promicanje filma.

Mila je opisala ružne strane diskriminacije i seksizma kod žena filmskoj industriji koja je i endemska u Hollywoodu, ali i svugdje u svijetu:

“Tijekom moje karijere, bilo je trenutaka kada sam bila vrijeđana, sporedna, manje plaćena, kreativno zanemarena i na druge načine diskriminirana na temelju mog spola. I uvijek sam nekako uspjevala prvo sumnjati u sebe; Možda su znali više, možda su imali više iskustva, možda je bilo nešto što je meni promaklo ili nedostajalo. Tada sam naučila da ako želim uspjeti u filmskoj industriji kao žena, morat ću igrati po muškim pravilima.  No što sam bivala starija i iskusnija u poslu, sve sam više shvaćala da je sve to sranje! I, još gore, da sam i ja bila sudionik, jer sam na jedan način i dopuštala da se to dogodi. “

Njena priča je ipak završila pozitivno: žena je uzela stvari u svoje ruke i osnovala produkcijsku tvrtku s tri žene, koje će raditi jedino s muškarcima koji će se prema ženama odnositi s poštovanjem. Iako se i tu susrela s predrasudama, Mila nije pokleknula, naime, jedan od poslovnih partnera nazvao ju je “mega zvijezdom”, kao jedna od najvećih zvijezda u Hollywoodu, koja će uskoro postati Ashtonova žena i majka njihova djeteta, njena je tvrtka završila poslovnu suradnju s dotičnim.

Nikoga nije prozivala imenom, jer nije takav tip osobe, ali ukazala je na suptilne načine, koje to spolne predrasude štete ženama svugdje:

“Ako se to događa meni, događa se puno agresivnije drugim ženama posvuda. Ja sam sretna što sam došla do toga da kompromisi za mene više nisu uvjet napredovanja, da mogu čvrsto stajati na zemlji, bez da se bojim kako ću staviti hranu na stol. Također sam sretna da imam platformu za razgovor o tom iskustvu, u nadi da će donijeti još jedan glas da progovori, tako da žene na radnom mjestu se osjete malo manje samima s više snage da se izbore za sebe.”

Hvala ti Mila što si se ti zauzela za nas!

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...