Lekcije iz života

7 stvari koje često toleriramo u vezi, a ne bi smjele

Autor:  | 

Kao netko tko često izlazi na spojeve, moram reći da sam često bila žrtva nekih zaista nedopustivih postupaka od strane muškaraca. Neke ih žene pripisuju nedostatku njihove zrelosti, no osobno se s time nikako ne mogu složiti.

Ne postoji opravdanje za muškarce i njihove sramotne postupke, kao ni dovoljno dobar razlog zašto bi ih žena trebala tolerirati. Veze su komplicirane u današnje vrijeme i ukoliko vam se netko sviđa, možete se osjećati pomalo prisiljeno prihvatiti ponašanje dotične osobe.

No, ako se nekom muškarcu zaista sviđate, on će se ponašati prema vama kako zaslužujete i neće vam zamjeriti ako jasno kažete što vam se ne sviđa u njegovom ponašanju.

1. Neželjene slike spolovila

Neprihvatljivo je ako ti muškarac šalje takve slike bez da si ih sama željele. Imaš pravo ne samo tražiti, već i zahtijevati od te osobe da se suzdrži od slanja slika koje nisi tražila. Tzv. sexting odnosno, slanje neprimjerenih fotografija postalo je popularno i učestalo, no ako ti ta „razonoda“ nije ugodna, imaš pravo jasno izraziti svoj stav glede toga.

2. Da ih muškarci nazivaju kurvom, droljom, glupačom….

Ponekad ovakve riječi mogu biti izgovorene u prijateljskoj šali i ponekad, u nekom kontekstu, mogu zvučati simpatično. No, ako te takvo etiketiranje navodi da se osjećaš loše, bez obzira koliko ti se sviđa taj muškarac, reci mu da te prestane tako oslovljavati. Riječi imaju veliku moć stoga osoba, koja tvrdi da joj se sviđaš, iste neće koristiti na način da se ti osjećate loše.

3. Fizičko zlostavljanje

Nema opravdanja za udaranje, ugrize, štipanje…Neki pojedinci vole grube igrice i to je u redu samo ako i ti smatraš da je to u redu. Trebali biste u tom slučaju, svakako imati sigurnu riječ koju ne biste smjeli ignorirati.

4. Emotivno zlostavljanje

Ako te vrijeđa na osnovi tvog izgleda, vjere, posla ili bilo čega što ima veze s tobom, budi odvažna i reci kako se osjećaš zbog toga. Ne zaboravi da su riječi izuzetno moćne, pogotovo ako dolaze od osobe koja nam se sviđa. No, ako se nakon druženja sa dečkom osjećaš loše u svojoj koži, nešto nije u redu.

5. Da ih muškarci gledaju kao objekt

Ako ti muškarac kaže da ne može biti s tobom jer imaš premalu stražnjicu, nezadovoljavajuće obline ili nedovoljno ravne zube, no svejedno želi spavati s tobom, budi sigurna da te iskorištava.
Ako imaš posla s tako površnim tipom, učini si uslugu i izađi iz te veze. Nemoj biti komad mesa kojim će on utažiti svoju seksualnu glad. Ti si umjetničko djelo kojim bi se trebao ponositi.

6. Neželjeni dodiri

Poljupci, zagrljaji, milovanja…Ukoliko ih ne želiš i stvaraju ti neugodu, ne moraš ih tolerirati.

7. Uhođenje uz pomoć tehnologije

Ukoliko te muškarac opsjeda porukama, a ne sviđa ti se, ljubazno zamoli da s istim prestane. Ukoliko te ne posluša, blokiraj ga. Ako ti ponovo pošalje poruku ispitujući tko je muškarac koji se nalazi na tvojoj slici na instagramu, pristojno ali odlučno ga informiraj da to nije njegova briga.
Opsjedanje porukama je i službeno uznemiravanje. Možeš mu odgovoriti ako želiš, a i ne moraš.

Ti odlučuješ.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...