Gastro

Prije nego počnete jesti jaja, obratite pažnju na boju žumanjka

Autor:  | 

Jeste li ikada razmišljali koje bi boje žumanjak jajeta trebao biti? Ispostavilo se da bi boja trebala biti zapravo jako važna.

Zdrava i Sretna upravo dijeli ovu važnu informaciju s vama, koja je provjerena od strane savjesnih seljaka. Ako postoji jedna grupa ljudi kojoj po ovome možemo vjerovati, a razumiju se u kvalitetu hrane, to su dakle upravo oni.

Prije nekih 100 godina, znanstvenici su otkrili da se boja žumanjka kod jajeta određuje prema broju karotenoida koji sadrži. To su antioksidansi koji pomažu u formiranju vitamina A, koji pomaže da se poboljša stanje naših kostiju. Slijedom toga, što bogatija boja žumanjka, to više zdravih hranjivih tvari sadrži za naše tijelo.

egg-chicken-eggs-raw-eggs-eggshell-128885

Boja žumanjka izravno ovisi o tome kako se hranila kokoš. Ako se njena prehrana temeljila isključivo na žitaricama, onda će žumanjak biti blijedo žute boje. Ukoliko je njena prehrana sadržavala kukuruz, biljke i insekte, tada će boja imati i više od jednog tona naranče u žumanjku. Neke velike farme jaja, koriste posebne ljestvice s 15 različitih žuto-narančastih nijansi, kako bi se utvrdila kvaliteta njihovih proizvoda.

7476010-egg-yolk-hero-1478153907-650-1f66b59aeb-1478588994

Ljestvica koja se koristi za određivanje kakvoće jaja.


U pravilu, poželjno je konzumirati jaja koja imaju svijetlo narančaste žumanjke, jer sadrže najveću količinu tvari koje su potrebne našem tijelu.

Ponekad, blijede boje žumanjaka, rezultat su sezonskih promjena. U zimi, žumanjci često postaju svjetliji zbog relativno male količine hrane koja se daje kokošima u ovo doba godine. No, u većini slučajeva, blijeda boja je pokazatelj niske kvalitete jaja i slabijem zdravlju kokoši koje nesu jaja. Jaja ove vrste,  neće nam dati potrebnu količinu zdravih hranjivih tvari koje su nam potrebne.

brown-eggs-in-a-brown-basket

Uvijek biste trebali provjeriti kvalitetu jaja, tako što ćete čitati deklaracije na kutijama u kojima se nalaze jaja. Obratite pozornost na prisutnost bilo kakvih sintetičkih bojila koje su dodane, i kupite jaja samo iz pouzdanih dobavljača, gdje se kokoši drže u dobrim uvjetima.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...