Zanimljivosti

9 reakcija koje naše tijelo čini za koje niste ni znali da su to obrambeni mehanizmi

Autor:  | 

Naše tijelo je složeni skup brojnih bioloških ciklusa i sustava, koje je ponekad teško u potpunosti razumjeti. Tjelesni skup obrambenih mehanizama predstavlja jedan takav sustav.

Oni nas štite 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, od cijelog niza stvari koji nam potencijalno mogu naštetiti.
Zdrava i Sretna je prikupila devet fascinantnih reakcija koje naše tijelo proizvodi, a da nismo ni svjesni da su to prirodni obrambeni mehanizmi.

Zijevanje

the-yawn-4835644

Glavna svrha zijevanja je da se ohladi mozak nakon pregrijavanja ili preopterećenja.

 

Kihanje

pollen-allergy-14127022

Mi obično kišemo kada su nosnice pune alergena, mikroba, prašine ili drugih iritanta. Kihanjem se tijelo oslobađa tog “otpada”.

 

Protezanje

woman-stretching-in-her-bed-a-girl-waking-up-in-the-morning-61023431

Ljudi se instinktivno protežu u cilju pripreme svog tijela za fizička opterećenja, koja se od tijela očekuje tijekom dana. U isto vrijeme, istezanjem utječemo na mišiće, na obnavljanje protoka krvi i poboljšava se raspoloženje.

 

Štucanje

woman-with-glass-of-mineral-water-3884126

Ako brzo jedemo, ako gutamo prevelike zalogaje rane ili se prejedemo, tada dolazi do štucanja, jer se zgrčio ošit (dijafragma). Nema osobe koja ne štuca, čak majka može osjetiti bebu u utrobi kada štuca.

 

Mioklonički trzaj

young-woman-sleeping-in-bed-34263526

To se odnosi na onaj čudan osjećaj kada legnete u krevet, a tijelo se trgne na sekundu, kao da nas je stresla struja. U ovom trenutku, svi se mišići u tijelu zgrče da gotovo padnete s kreveta i naravno odmah se probudimo.

Ovaj fenomen je rezultat činjenice, kada padamo u prvu fazu sna, učestalost disanja ubrzano pada, dok se puls usporava, a mišići su opušteni. Nevjerojatno, ali vaš mozak interpretira ove događaje kao najavu smrti. Tako nas pokuša spasiti dajući nam potres.

 

Naborana koža

7637610-sistemy-6-1479194413-650-dcf094fd69-1479290455

Bore koje se pojavljuju na koži vaših ruku igraju važnu ulogu. Ova pojava je uzrokovana činjenicom, kada tijelo naiđe na povećanu količinu vlage, ono shvati da okoliš može biti sklizak. Tako se koža na rukama odmah počinje mijenjati na način da će olakšati osobi da uhvatiti glatke površine.

 

Gubitak pamćenja

migraine-or-memory-loss-illness-senior-man-headache-37801608

Gubitak pamćenja se često događa nakon nastanka nekog neugodnog iskustava. Naš mozak doslovno obriše užasne trenutke iz naših sjećanja.

 

Ježenje kože

woman-s-legs-with-goosebumps-31679862

Primarna funkcija ježenja kože je da se smanji količina topline, koju naše tijelo gubi kroz pore kože, što kasnije olakšava da se zagrije u lošim klimatskim uvjetima.

 

Suze

tears-5332883

Osim što djeluju kao zaštita za sluznicu našeg oka kada strani predmeti dođu u kontakt s njim, suze služe kao instrument “emocionalne obrane.” Znanstvenici vjeruju da u stresnim situacijama tijelo stvara novi, snažan izvor iritacije, kako bi skrenula pozornost osobe s boli, koju trenutno doživljava.

To su samo neki od razloga zbog kojih bismo svi trebali biti vrlo zahvalni našim tijelima za rad kojim nas svaki dan štite. Ne zaboravite na opuštanje, jer tijelo sve ostalo drži pod kontrolom.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...