Lekcije iz života

Ako si empatična, onda bi trebala postaviti ove granice da zaštitiš sebe i svoje mentalno zdravlje

Autor:  | 

Empatija je ono što nas čini ljudima. Što smo više osjetljivi na tuđe osjećaje i potrebe, veće su šanse da sami kreiramo prekrasan svijet te živimo u skladu ponajprije sa sobom.

Svaka empatična osoba zna da su ljubav, dobrota i nada, božanske osobine koje pokreću svijet.

Ali ponekad, upravo je empatija to što nas polako i tiho ubija. Neprestano udovoljavanje drugima uzima svoj danak. Vrlo je naporno biti pristojan prema ljudima koji našu ljubav uzimaju zdravo za gotovo i tretiraju nas poput otirača. Bolno je i brinuti za nekoga bezuvjetno, a s njegove strane osjećati trn izdaje ili bezosjećajnost. Ubija nas kada umjesto je na našu empatiju uzvraćena samo negativna energija.

Pustiti druge da koriste našu dobrotu, često je vlastita zamka u koju sami upadamo. No postoji jednostavan način da se iz nje iziđe. Ne morate mijenjati svoju osobnost radi nekoga tko je grub i nepristojan. Ne morate mijenjati svoje predivno, nježno srce za srce od kamena. Ne radite ustupke mimo svojih vlastitih uvjerenja.

Umjesto toga, usmjerite svu tu ljubav, dobrotu i brigu koja može promijeniti svijet, upravo na sebe, na svoje potrebe i želje. A najlakši način da to učinite, a pritom sačuvati vaše fizičko i mentalno zdravlje, je da postavite čvrste granice. Morate shvatiti, da bi ovaj svijet učinili boljim mjestom za život, upravo vi morate biti sretni i zadovoljni. Stavite svoje potrebe na prvo mjesto kako bi sami bili u dobroj formi i dobrog raspoloženja.

Na taj način kreirate vlastito pozitivno razmišljanje koje vam pomaže da sami bolje funkcionirate, ali i da još bolje reagirate na tuđe potrebe.
Ukratko, da bi se brinuli o svijetu, prvo se morate pobrinuti za sebe.

Ovo su neke od granica koje možete postaviti kako bi se zaštitili od negativne energije te postali zdraviji i suosjećajniji nego ranije

1. Nauči reći ne

Naučite reći ne, posebno onima koji ne cijene vaše vrijeme i ne poštuju vas. Čak i ako osjećate obavezu da pomognete toj osobi, sjetite se da vaše potrebe moraju biti na prvom mjestu. Zapitajte se, ako sam sama bolesna, kako ću pomoći onome kome je moja pomoć potrebna? Na pristojan način odbijte osobu kad osjetite da to nije u skladu s vama. Preuzmite na manje odgovornosti.

2. Vjeruj svom instinktu

Pazite se onih koji vam crpe energiju i uvijek pronalaze razlog za žaliti se. Slušajte svoje srce. Ako osjetite da nešto nije u redu, odmah se od toga udaljite. Ako smatrate da vas netko želi iskoristiti, ogradite se umjesto da tražite opravdanje.za njega..

3. Odmori se

Idite redovito na odmor, u shopping,na detoksikaciju tijela i uma. Ako previše radite, oslobodite idući vikend za dugu vožnju, čak i ako ste imali već neke, ranije dogovorene, obaveze. Pronađite hobi koji vas ispunjava i pomaže vam da razmišljate izvan vlastitih okvira. Svako toliko uzmite zasluženu pauzu i zaboga, nemojte se ispričavati ili osjećati zbog toga krivnju.

4. Izliječi se vlastitom ljubavlju

Sve se svodi na to.Vodite veću brigu o sebi, i prihvatite da u tome nema ništa loše.Svaki dan nađite vrijeme za sebe i čuvajte ga od onih koji vam crpe energiju. Razmazite se uz poslastice, bilo da se radi o švicarskoj čokoladi, kupki s eteričnim uljima i aromatičnim svijećama ili jednostavno uživajte u trenutku i osjećajte se lijepo zbog onoga tko ste.

Što čekate? Podijelite ove savjete sa svojim prekrasnim suosjećajnim prijateljima i stvorite zajedno prekrasan svijet o kojem sanjate!

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...