Lekcije iz života

Prepoznaj na vrijeme muškarca opsjednutog kontrolom

Autor:  | 

Jeste li ikada imali prijateljicu koja je ulaskom u novu vezu počela bojkotirati vaša druženja, koja je drastično promijenila svoj izgled ili odustala od svoje osobnosti i ciljeva?

Vrlo vjerojatno se našla zatočena u mreži muškarca koji ju voli kontrolirati. Ako ste u vezi s osobom koja ima problem s kontroliranjem, sve počinje sa sitnicama koje ukazuju na problem i počinju vas iritirati. No ako se takvo ponašanje oduzme kontroli, situacija može prerasti u emotivno zlostavljanje koje zadovoljava njegovu potrebu za dominacijom.

Kako biste otkrili na vrijeme prirodu odnosa u koji se upuštate, donosimo vam 7 znakova koji ukazuju
na to da je vaš muškarac opsjednut kontrolom.

1. Prezentira se u više nego dobrom svjetlu

Muškarci skloni kontroliranju, prezentiraju se u jako dobrom svjetlu. Osjećaji se kod muškaraca razvijaju s vremenom, a muškarci opsjednuti kontrolom ostavit će vam dojam da su poludjeli za vama, govoreći sve ono što želite čuti i ulažući posebnu energiju u svaki detalj oko vas.

Ubrzo se zbog toga osjećate da ste centar njegovog svijeta i upravo to bi trebalo biti alarmantno stanje za vas. Muškarci skloni kontroliranju znaju točno što napraviti kako bi vas uvukli u svoj svijet i prije no što uočite, nećete znati izaći iz njega.

2. Vaše vrijeme je njegovo vrijeme

Ova vrsta muškaraca brzo i posebno vješto čine da se osjećate loše svaki puta kada radite nešto sami. To se obično odnosi na druženje s vašom obitelji i prijateljima ili na vaše hobije. Kada se takav muškarac osjeća ugroženo, pokušat će, na pasivno agresivan način, postići da se zbog toga osjećate krivo ili jednostavno loše.

Nečije razočarenje zbog planova kojih imate, a isti ne uključuju njih, može laskati. No, kod ove vrste muškaraca sasvim sigurno ćete doživjeti da vas odgovaraju od planova, odnosno, nagovaraju da vrijeme ipak provedete sa njima.

3. Njegov društveni život pati

Po ovom pitanju ovi su muškarci rijetko uspješni. Ako vam nikad ne spominje svoje prijatelje, druženja, grupne aktivnosti ili bilo što povezano s drugima, smatrajte se upozorenim.

Imati dobru grupu ljudi sa kojima se možete spontano družiti podrazumijeva vašu otvorenost I povjerenje u druge. Muškarci opsjednuti kontrolom rijetko su sposobni za takvo što. Radije svoje cijeli svijet svode na vas jer smatraju da je takav odnos lakše kontrolirati nego onaj u kojem sudjeluje više nepredvidljivih osoba koje se ponašaju kako žele.

4. Prati svaki vaš korak

Muškarci skloni kontroliranju, u samom početku djeluju kao vrlo brižni. Uvijek se brinu o vama i vašoj sigurnosti te da li ste stigli na svoje odrediše. No takva brižnost vrlo brzo preraste u nezdravu opsesiju.

Malo po malo, vaše samopouzdanje i osjećaj slobode nestaju, kao i vaši životni izbori. Počinjete živjeti prema njegovom rasporedu, izbjegavajući nevine noćne izlaske s prijateljicama ili starim prijateljima.
Ako tu ne podvučete crtu, stvari će se oteti kontroli. Ubrzo ćete u potpunosti ovisiti o njemu, a preostale naznake vašeg samopouzdanja u potpunosti će ispariti. Sve to otet će vam muškarac koji se sam boji pogledati u vlastite nesigurnosti.

5. On je neodoljivo šarmantan

Laskajuće je kada se muškarac trudi kako bi vam sugerirao koje jelo izabrati u restoranu ili ako vam kupi neki lijepi odjevni predmet. No, ako na njegove sugestije odgovorite negativno , a on reagira sa upornim stavom da on zna što je najbolje za vas, budite sigurni da je jedan od onih muškaraca opsjednutih kontrolom.

Takav muškarac uputit će vam dvosmisleni kompliment kada izlazite u provod s prijateljicama izjavljujući: „ Izgledaš odlično, ali ne misliš li da je ta suknja malo prekratka?“
Iako ste kratke suknje nosile i kada ste se upoznali, on sada osjeća da ima pravo utjecati na vaše odijevanje. Ovo nije samo znak uzbune. Ovo je znak da bježite glavom bez obzira.

6. Ponaša se kao direktor

Ako vam muškarac ostavlja dojam da, umjesto povezivanja, želi upravljati vama, svakako ima problem s kontrolom. Potpuno je druga stvar ako je muškarac odlučan i zna što želi. Ovakav muškarac konstantno sugerira gdje biste trebali ići, što biste trebali jesti, što odijevati, koga viđati, bez obzira na vaše mišljenje.

Ako se uhvatite kako se neprestano opravdavate, branite ili objašnjavate, već ste pali pod njegov utjecaj. Muškarac koji se želi povezati s vama bit će znatiželjan, otvoren i oduševljen vašom posebnošću.

7. Ostali muškarci su zabranjena tema

Muškarac sklon kontroliranju otkrit će vam svoj stav glede ostalih muškaraca u vašem životu vrlo brzo. Ako ste prijatelji sa vašim bivšim dečkom, on će to smatrati prijetnjom, a ne odlikom vaše emotivne zrelosti. Ako se redovito družite sa muškim prijateljima, vaš će muškarac pokazati svoje nesigurnosti kroz detaljna ispitivanja i provjere s kim ste i gdje.

Ako uzmemo u obzir da možemo birati prijatelje dva spola, velike su šanse da ćemo izabrati i one suprotnog. To je zdravo i potrebno kako bismo ostvarili ravnotežu u našem životu. Muškarac sklon kontroliranju to pitanje ne vidi na takav način, iako možda i sam ima prijateljice. No, umišljenu mušku konkurenciju oko vas ne može podnijeti.

Problemi sa kontrolom posljedica su emotivne nestabilnosti, nesigurnosti i nedostatka ljubavi i samopoštovanja. Vrlo je važno primijetiti rane znakove koji ukazuju na takve probleme, no najbitnije je pratiti kako se uz određenog muškarca osjećate.

Ako se zbog nekog osjećate nesigurno, krivo ili neprestano preispitujete svoje odluke radi te osobe, možete biti sigurni da oni nisu zainteresirani za vašu sreću i osobni rast. Kada ste vi u pitanju, zanima ih jedino što mogu od vas napraviti. Povezivanje dvoje ljudi, s druge strane, podrazumijeva integraciju znatiželje i otkrivanje međusobnih posebnosti.

Svi smo posebni i naša individualnost bi trebala sjajiti, a ne biti ugušena mehanizmima kontrole koju netko provodi nad nama. Kada slavite vašu individualnost i sami držite ključ sreće u svojim rukama, nikada ga nećete dati onome koji vas samo želi ograničiti i zaključati u svoje okvire.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...