Lekcije iz života

“Zašto mame osuđuju za iste stvari za koje tate hvale?”

Autor:  | 

Constance Hall, australska blogerica i majka troje djece nedavno je podijelila priču o tome kako ljudi različito reagiraju na iste stvari koje rade mama i tata.

Iako je napisala priču s dozom humora, njezina priča nas je natjerala da se zamislimo: Zašto kritiziramo majke za stvari za koje hvalimo očeve? Zdrava i Sretna smatra kako svi možemo nešto naučiti iz ovoga pa smo odlučili podijeliti ovu priču.

Doručkovala sam s prijateljicom u restoranu i kćeri je trebalo promijeniti pelenu. Otišla sam u kupaonicu, ali nisam pronašla stol za previjanje. Nema veze. Restoran je bio u parku pa sam otišla daleko, položila kćer na travu i promijenila joj pelenu. Nikakva velika stvar.

30 minuta kasnije, prišla mi je jedna žena i rekla kako je vidjela da mijenjam pelenu te moli da idući puta koristim stol za previjanje.
Rekla sam da nije bilo stola za previjanje. Ona je rekla: „Tamo je u wc-u za invalide koji je iza ugla.”

Odgovorila sam: ”Super, vjerojatno neće kakati idućih 6 sati, ali ću otići tamo ako bude.“

Osjećala sam se kao idiot. Svijet se nastavio okretati.

Idući smo vikend bili u parku. Trebalo je promijeniti pelenu drugom djetetu. Rekla sam Billu da je njegov red. Položio je dijete na travu i previo ga. Grupa žena je prolazila i jedna je rekla: ”Aaa kakav dobar tata!!! To volimo vidjeti, bravo tata.”

Bill se osjećao legendarno. Svijet se nastavio okretati.

Nisam puno razmišljala jer sam navikla. Navikla sam da me se čudno gleda za poslove za koje se mog muža hvali. Navikla sam da pokupljam djecu iz vrtića i da me promatraju osuđujući pogledi jer kasnim. A Bill je navikao na crveni tepih i bend koji ga hvali jer je herojski što je uopće došao po djecu.

Takvi smo kao društvo. Stavljamo velik pritisak na žene da budu savršene i nesebične, a prema muškarcima imamo mala očekivanja kad je u pitanju roditeljstvo.
Ne kažem da ne treba hvaliti tate. Volim kad Billa hvale zbog stvari koje radi za djecu. On je dobar tata i treba to slaviti. Ali hajdemo hvaliti i ostale.

Kad vidimo ženu koja istovremeno telefonira i gura kolica, hajdemo pomisliti: “Vau, odabrala je ne ostati doma i visiti na internetu stranici i piti votku. Odabrala je doći u park i biti fantastična majka.”

Slavlja, petice ili samo tapšanje za sve kraljice dana. Jer kraljice zaslužuju ovacije.

Samo to ne vidimo.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...