Budi sretna

Za sve vas kojima ovih blagdana nedostaju voljeni na nebu

Autor:  | 

Kada preživiš početnu fazu žalovanja, tuga dolazi u valovima. Loši dani nisu više tako česti. Sposobna si ponovo pronaći ljepotu u životu. Na trenutke imaš osjećaj da bi mogla biti opet sretna.

No u nekim danima sve to se mijenja. Ponekad, bez obzira koliko sunce sjalo, vraćaš se miljama unazad.

Blagdani.

Dani koje sam nekad voljela iznad svega, a danas zbog njih venem. Bez obzira koliko puta dolazili, nikada nisu lagani. To je dio godine u kojem vlastita stvarnost šamara moje lice. Primjećuješ jasnije nego ikad odsustvo te osobe. Nema ih više tu, njihovo je mjesto prazno. Zajednička tradicija više ne postoji. To je bol koju je teško objasniti nekome tko ju nije doživio.

Budi s ljudima koje voliš.

Koliko god se željela stisnuti,, plakati, biti tužna, to ti ne pomaže u ničemu osim u patnji. Okruži se ljudima koje voliš. Okupiraj svoje misli. Dopusti si smijati se pa makar i na tren. Čini ovo i kada izgleda nemoguće. I u najtužnijim trenucima tvog života, bolje je biti okružen drugima nego biti sam.

Ne bori se protiv tuge

U redu je biti tužan. U redu je plakati. U redu je tugovati. Bez obzira koliko je vremena prošlo otkad si izgubila tu osobu, veliki dio tvog života otišao je s njom. Osoba koju si bezuvjetno voljela ti je oduzeta. U redu je osjećati bol, u redu je pokazati najbližima koliko ti je teško. Budi tužna koliko je potrebno. Razumjet će te.

Čuvaj vaše uspomene.

Bez obzira koliko vremena si provela s tom osobom, ono je bilo predivno. Zahvaljujući tome imaš divne uspomene koje trebaš pamtiti. Pamti ih s osmijehom. Prisjeti ih se s posebnom toplinom, osjećajući njihovu blizinu u svom srcu.

Podsjeti ljude oko sebe da ih voliš.

Nažalost, naša su nam iskustva pokazala koliko je život zaista kratak. Kada smo izgubili osobu koju smo toliko voljeli, izgubili smo tlo pod nogama. Ne dozvoli da prođe još jedan dan u kojem nisi rekla dragim ljudima u svom životu koliko ih voliš i cijeniš.

Stvori nove uspomene

Vrlo je važno stvoriti nove uspomene i tradicije bez voljene osobe, iako je istovremeno to i vrlo teško. Važno je ići naprijed. Pitaj se bi li osoba koja ti nedostaje željela da blagdane provodiš tako nesretna? Ako nas zaista gledaju s neba, ne bi li htjeli da smo sretni? Ne bi li željeli da damo sve od sebe i nastavimo živjeti? Stoga živi ovaj život za njih. Slavi ove blagdane za njih, učini to za njih.

Bol koju smo osjetili bila je nepodnošljiva. Praznina koja je nastala nikada neće biti ispunjena. Ovi dani nikada neće biti lakši no na nama je da nađemo mir u njima i proslavimo ih za nas, ali i za naše voljene.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...