LJepota

20 savjeta za jaču, sjajniju i zdraviju kosu

Autor:  | 

Svi želimo imati zdravu, glatku i sjajnu kosu, ali mnoge od naših redovitih navika zapravo mogu naškoditi i oslabiti kosu. Neke od navika automatski radimo, bez razmišljanja, ali one utječu na zdravlje naše kose.

Zdrava i Sretna dijeli 20 jednostavnih, ali izvrsnih novih navika koje možete koristiti kako bi zaštitili kosu i pomogli joj da raste zdrava i snažnija.

Važno je imati na umu da se naša kosa u osnovi sastoji od mrtvih stanica, baš kao i nokti. To znači da ne proizvodi vitamine i hranjive tvari sama po sebi, ali mora apsorbirati vanjske tvari poput prirodnih ulja koje proizvodi vlasište ili hranjive tvari koje dolaze iz prirode ili kozmetičkih proizvoda. Njena struktura je porozna, te stoga može apsorbirati te tvari – ali također može prikupljati i ” udahnuti ” zagađenje, UV zrake, štetne kemikalije i soli.

 

 1. Navlažite kosu s običnim bijelim octom nakon šamponiranja i ostavite ga nekoliko minuta prije ispiranja. Vaša kosa će biti vedrija i sjajnija već od prvog puta kad pokušate ovo.
 2. Jednom mjesečno napravite prirodnu masku za kosu od avokada.
 3. Operite kosu sa sirovim bjelanjkom, umjesto šampona. Iako se može činiti čudno, ovaj prirodni proizvod hidratizira kosu bolje od mnogih komercijalnih kozmetičkih proizvoda, i to čini bez da ju oslabi.

  beauty-woman-portrait-27875089

 1. Ne perite kosu prečesto. Pranje će ukloniti previše ulja iz vaše vlasišta, kojeg kosa treba za prehranu i rast.
 2. Koristite šampone bez sulfata. Sulfat je jedan od najštetnijih sastojaka za prirodnu vlagu kose. Postoje desetine sulfat-free proizvoda na tržištu koji će vam pomoći da kosa bude zdravija i jača.
 3. Ispletite labavu pletenicu prije spavanja. To će vam dati lijepe valovite lokne u jutarnjim satima, spriječiti kosu od zapletanja i pucanja dok se okrećete u snu, a pomaže i u bržem rastu kose.
 4. Masirajte vlasište svaki dan s drvenom četkom za aktiviranje cirkulacije krvi u tom području, i tako ćete prirodno potaknuti rast kose.

  teenage-model-girl-in-white-dress-enjoying-nature-44009122

 1. Zaštitite kosu od sunca. Možete koristiti kreme za sunčanje ili posebne ljetne proizvode za kosu, koji će ju zaštititi od klora i slane vode.
 2. Nemojte stalno sušiti kosu sušilom. Pusti te joj da se osuši prirodnim putem, ili koristite šampone za suho pranje ili regeneratore koji se ne ispiru kako bi kosu zaštitili od vrućine.
 3. Osušite kosu u potpunosti prije spavanja, ako ne želite imati lošu frizuru ujutro. Mokra kosa je puno osjetljivija i sklona lomljenju.
 4. Izbjegavajte proizvode za stiliziranje ( pegle za kosu, uvijače), a posebno ih ne koristite prije nego ste stavili zaštitni sprej od vrućine. Visoke temperature ovih uređaja oslabljuju vlakna kose.
 5. Arganovo ulje ima mnogo blagotvornih učinaka na vašu kosu. Koristite ga za ispucale vrhove i suhu kožu i kosu, ili kao regenerator koji se ne ispire.
 6. Ne češljajte kosu kada je mokra – to ju čini slabijom i osjetljivom na lomljenje. Umjesto toga, koristite široki češalj, dok u kadi stavljate regenerator.
 7. Izbjegavajte česta bojanja i izbjeljivanja kose. Boje sadrže grube kemikalije, kao što je amonijak, što uzrokuje značajne količine oštećenja kose, a također može uzrokovati opekline vlasišta.

  beautiful-smiling-woman-with-amazing-eyes-portrait-28805029

 8. Koristite jastučnice od satena ili svile. Ovi materijali neće nanijeti štetu kosi dok se okrećete tijekom noći u snu.
 9. Ako imate oštećenu kosu koja je sklona pucanju vrhova, trebali biste šišati kosu svakih osam tjedana da bi kosa bila zdrava.
 10. Konzumirajte biotin. Ovaj vitamin potiče rast noktiju i kose i olakšava regeneraciju kože.

  model-girl-with-blowing-hair-33041408

 11. Opustite se! Ništa ne oštećuje kosu više od stresa. Bez obzira koliko se brinuli o sebi, ako ne smanjite razinu stresa, kosa nikad neće biti lijepa kao što bi mogla biti.
 12. Jedite dobro. Vaša kosa se hrani svime što jedete. Ako izbjegavate proteine, prirodne masti i vitamine u prehrani, vaša kosa će taj nedostatak i pokazati.
 13. Njegujte svoju kosu redovito s prirodnim ili komercijalnim maskama koje su bogate vitaminima i uljima.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...