Zdravlje

Evo što se događa ako jedete med i cimet svaki dan

Autor:  | 

Ljudi koriste med i cimet već stoljećima, a ti proizvodi su popularni u indijskoj i kineskoj tradicionalnoj medicini. Med nikada neće “zastarjeti”, a cimet je bio toliko vrijedan prije tisuću godina, da ga je samo car mogao dobiti na poklon. Danas svatko ima pristup ovim darovima, a njihove su beneficije znanstveno dokazane. Mješavina meda i cimeta je super ukusan i učinkovit zalogaj.

Zdrava i Sretna je prikupila snažne savjete ove kombinacije, a želja nam je podijeliti ih s vama. Budi zdrava!

Usporava starenje

Slobodni radikali (oksidansi) agresivno oksidiraju tkiva i uništavaju stanice tijela. Što može dovesti do preranog starenja i bolesti. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale i tako usporavaju proces starenja.

  • Med sadrži fenole, enzime, flavonoide i organske kiseline, sve snažne antioksidanse. Istraživanja su pokazala da tamniji med, kao što je heljdin med, je bogat izvor tih spojeva.
  • Cimet sadrži polifenole koji su također snažni antioksidansi. Cimet nadmašuje 26 drugih začina i bilja kroz broj antioksidansa, uključujući i češnjak i origano.

Poboljšava rad srca

Med i cimet pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, koje su najčešći uzrok smrti u svijetu.

Med povećava protok krvi u srce i tako širi stijenke arterija. Također sadrži antioksidanse koji pomažu spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka koji često dovode do srčanog i moždanog udara.  

  • Utvrđeno je da cimet smanjuje “loš” kolesterol (koji čini aterosklerozni plak na stijenkama arterija) i povećati razinu “dobrog” kolesterola u našim tijelima.

Dodajte nekoliko žlica cimeta u staklenku meda i dobro promiješajte. Ovu kombinaciju jedite redovito za doručak uz komad kruha ili keks.

Bori se s bakterijskim infekcijama

I med i cimet imaju antibakterijsko djelovanje, tako da možete koristiti ovu kombinaciju ne samo kada imate prehladu, već i za vrijeme zaraznih bolesti, ali i za infekcije bubrega i mokraćnog mjehura.

  • Med je prirodni antibiotik. Odavno se u starom Egiptu, u pismima starih Sumerana, med koristio za dezinfekciju rana. Sadrži protein defensin-1 i oksidaze glukoze koji uništavaju bakterije.
  • Cimet ima antibakterijska, protuupalna i antifungalna ljekovita svojstva. Sadrži cimetni aldehid koji hrani i daje mu prepoznatljiv miris i korisne osobine.

Pomaže u gubitku kilograma

Med i cimet nisu proizvodi za mršavljenje. Međutim, oni mogu pomoći smanjiti težinu brže, ako je vaš cilj imati mršavije tijelo. No pomažu samo u slučaju ako vježbate i pravilno se hranite.

  • Zamijenite šećer i slastice s medom. Umjerena konzumacija meda će smanjiti broj kalorija u prehrani. Štoviše, rafinirani šećer uzrokuje povišenu razinu glukoze u krvi, a onda iznenadno padne šećer u krvi. Te promjene u razini glukoze može dovesti do emocionalne nestabilnosti, kao i prekomjernog inzulina.
  • Cimet smanjuje razinu šećera u krvi i povećava osjetljivost na inzulin koji je odgovoran za metabolizam. Dakle, cimet pomaže da se ubrza metabolizam i pretvori glukozu u energiju, a ne u masti.

Popijte čašu vode s 1 žličicom meda i ½ žlice cimeta, 30 minuta prije doručka ili 30 minuta prije spavanja.

Snižava razinu šećera u krvi

Visoka razina šećera u krvi može uzrokovati mnoge bolesti, a dijabetes je među njima.

  • Što dokazuje da med može smanjiti razinu glukoze u krvi. Jer samo 17% meda je voda, a ostatak se uglavnom fruktoza i glukoza. Oni se lako apsorbiraju u tijelu i ne uzrokuju šiljke krvnog šećera. Dakle, dijabetičari mogu jesti med.
  • Cimet također pomaže smanjiti razinu šećera u krvi. To pokazuje studija zdravih dobrovoljaca i dijabetičara. Naravno, cimet nije lijek, ali je učinkovit dodatak prehrani.

Prilikom odabira meda, imajte na umu da se često razrjeđuje sa šećerom, kredom, brašnom i škrobom. Provjerite jeste li kupili med od pouzdanog prodavatelja ( proizvođača) i uvijek testirajte čistoću. Bolje je koristiti bez filtriranja i nepasteriziran sirovi med.

Kupite cimet štapiće umjesto izmrvljenog cimeta. Ili kupite pravi Cejlon cimet ( Cinnamomum verum).

Med se ne preporučuje djeci ispod dvije godine zbog rizika od dojenačkog botulizma.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...