Zanimljivosti

Znanstvenici otkrivaju koje je najbolje doba da postaneš majka

Autor:  | 

Postati majkom i odgajati djetešce je dragocjen i divan period života, jer donosi sreću i radost, kao i izazove i brige, bez obzira na dob žene. Dakle, postoji li uopće najbolje i pravo vrijeme kada bi žena trebala postati majkom?

Novo istraživanje je pokazalo da je za majčinstvo najbolje doba od 35 godina, jer  te godine donose velike prednosti.

Prosječna dob žena kada je majčinstvo u pitanju, stalno se podiže. I to nije samo stvar mode. Žene u 30-im i 40-im godinama, osjećaju se puno sigurnije i odlučnije za rađanje, jer su i zrelije i sigurnije u svoj odnos s partnerom i poslovnom karijerom.

Povijesno gledano, trudnoća nakon 35 godina, smatrala se rizičnom.  Međutim, znanost otkriva nove pogodnosti vezane za kasne trudnoće.

Već je od ranije dokazano da rođenje djeteta nakon 35 godine majke,  povećava njen životni vijek, a danas je nova studija provedena na Sveučilištu južne Kalifornije, te je otkrila da porođaj nakon 35 godine poboljšava mentalne sposobnosti majke.

Kako su došli do tog zaključka?

Istraživači su proveli nekoliko testova na 830 žena, koje su bile u postmenopauzi. Sudionice u istraživanju su testirane na planiranje, vizualne percepcije, verbalno pamćenje, koncentraciju i pažnju. Otkriveno je da su žene koje su rodile svoje prvo dijete nakon 24 godine, imale bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rješavanju problema, i verbalne vještine u odnosu na one koji su postale majke u dobi od 15 i 24 godine. Žene koje su rodile svoje posljednje dijete između i poslije 35 godine, uspostavilo se da su imale bolju verbalnu memoriju i znanje.

Koji je razlog da ih čini mentalno oštrijima? 

To se odnosi na val hormona – estrogena i progesterona – tijekom trudnoće, koji imaju izuzetno blagotvoran utjecaj na kemijske tvari funkcije mozga, osobito ako se posljednja trudnoća dogodila u kasnijoj dobi.

Donijeti ovu ogromnu i predivnu odluku majčinstva, nikad nije jednostavna, a trudnoća u bilo koje doba žene ima svoje prednosti i nedostatke. Važno je da se buduća majka prvo obrati svom liječniku kako bi trudnoća bila zdrava i najljepši period života svake žene.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...