Lekcije iz života

Vrijeme je da se prestaneš uspoređivati s drugima

Autor:  | 

“O Bože, jesi li vidjela novi Mercedes koji je Katarina objavila na Facebooku? Kakva sretnica. Moj auto je 6 godina star i treba novi mjenjač.“

“Nisam, ali jesi li ti vidjela Josipinu sliku na Instagramu sa skijanja u Alpama? Naš vikend na Sljemenu izgleda tako jadno pored njezinog.“

Dominacija društvenih mreža u današnjoj kulturi dovela je do toga da danas, jednostavnije no ikada prije, možemo uspoređivati svoj život sa životima drugih, osobito po pitanju materijalnog bogatstva ili godišnjih odmora. Možemo promatrati živote prijatelja, obitelji i drugih na društvenim mrežama i lako poželjeti sve što oni imaju. Možda osjećamo da i sami zaslužujemo sve što oni imaju. U stanju smo učiniti same sebe nesretnima i jadnima jer želimo ono što drugi imaju.

Materijalizam nije nešto što će nas usrećiti. Zadovoljstvo dolazi iznutra. Zahvalnost na svemu što imamo usrećit će nas više nego vječna potraga za materijalnim stvarima koje imaju drugi. No, postoje načini na koje možeš prestati željeti ono što drugi imaju. Prividan izgled može biti zavaravajuć. Samo zato što se čini da netko ima puno u materijalnom smislu, ne znači da je njegov život bolji ili da je ta osoba sretnija. Zapravo, ako težiš materijalnom koje drugi imaju, tvoj će život postati prilično jadan. Evo nekoliko činjenica o kojima vrijedi razmisliti kada se sljedeći put budeš uspoređivala.

Imaju toliko velike dugove da zapravo ne posjeduju ništa

Puno obitelji imaju tolike dugove da zapravo nemaju ništa. Njihova vozila su pod takvim kreditima da su praktički u vlasništvu banke. Kuće su im pod hipotekama, a sav namještaj kupljen na rate. Njihove kreditne kartice su opterećene i nikad na vrijeme plaćene jer su navikli živjeti iznad svojih mogućnosti. Zapravo, sve što imaju nije istinski njihovo. Sve što imaju zapravo je vlasništvo banke, trgovina s namještajem.

Njihov je život poput kuće od karata koja će se srušiti ako im se dogodi neka životna nedaća poput raka, prometne nesreće ili pljačke doma koji nije osiguran. Živjeti život od posuđenog novca zastrašujuće je jer se sve može urušiti ako nastupi neka tragedija. A s vremenom će nastupiti jer nitko od nas nije imun na nesreće, zdravstvene probleme ili smrt. Pitanje je samo kada će nastupiti. Puno takvih pojedinaca nije spremno za tragedije jer žive od posuđenog novca i zapravo je njihov život stil posuđen.

Kupuju kuće izvan svog mogućnosti

Kada kupujemo kuću, lako se dovedemo u situaciju da prekoračimo vlastiti budžet. Čak nije u pitanju sam budžet, ljudska je tendencija da uvijek želimo maksimum iz svega što kupujemo. To je ujedno i razlog zašto mnogi od nas žive u „kući siromašnih“. Živjeti u takvoj kući znači da veliki dio vaših mjesečnih prihoda odlazi na plaćanja vezana za kuću tako da morate žrtvovati druge stvari kao što su obiteljski odmori, tulumi i ostali luksuzi koje biste si mogli priuštiti da ste kupili jeftiniju kuću.

Razmislite o mogućnostima koje biste mogli ostvariti DA velik dio vašeg mjesečnog budžeta ne odlazi na skupocjenu kuću. Stvaranje uspomena daleko je važnije nego imati najveću i najljepšu kuću u kvartu. Kada budete ležali na smrtnoj postelji hoćete li reći: „ Tako mi je drago da sam imao ljepšu kuću od svih mojih prijatelja“ ili „Tako sam zahvalan na vremenu koje sam proveo sa svojim prijateljima i obitelji, na svim predivnim uspomenama koje nas vežu.“?

Lažnjaci, replike, promašaji

Nazovi ih kako želiš, no što je točno nošenje ili korištenja kopija? Ušteda novaca? Lažnjak? Koga briga. To ionako nije tvoja stvar. Samo znaj da nije sve što vidiš na drugima autentično. Kopije su danas posvuda, stoga nemoj uspoređivati svoju torbicu s drugima jer dok ti možda misliš da ju je netko platio 4000 kuna, u stvarnosti je ista koštala 250 kuna. Kupi ono što ti se sviđa i zato što je to tvoj stil, a ne zbog marke ili zato što tu stvar nosi ili ima netko drugi. Sreća dolazi iz spoznaje da smo svoji. Ne budi kopija i ne kupuj kopije samo zato što misliš da ćeš tako biti sretnija.

Žive od mjeseca do mjeseca

Mnogo je ljudi u našoj zemlji koji žive baš tako-od mjeseca do mjeseca. Nemaju ušteđeni novac niti „crni fond“ za krizne situacije. Možda se čini da imaju sve zbog stvari koje posjeduju i onog što rade, no zapravo su na rubu propasti. Ako ih zadesi tragedija završit će u svijetu nesreće zbog prekomjerne potrošnje ili činjenice da nisu štedjeli. Jedna je stvar ako je život od mjeseca do mjeseca jedini izbor koji imamo, a potpuno druga stvar ako je takav život rezultat utaživanja naših želja i prohtjeva.  Život u kojem neprestano kupujemo nije garancija dugoročne sreće. Zapravo, život od mjeseca do mjeseca uzrokovan potragom za srećom u materijalnim stvarima, dobar je recept za katastrofu, puno brige i anksioznosti.

Ponekad imaju sreće

Možda imaju bogatog partnera ili partnericu koja ima obiteljsko nasljeđe. Možda imaju fantastičan posao ili su donijeli mudre odluke glede ušteda i sada si mogu priuštiti sve što imaju. Zapravo, to nije naša stvar. Mi smo odgovorni za novac u svom životu. Ako živimo u skladu sa svojim mogućnostima, živimo u miru, a to je neprocjenjivo.  Anksioznost uzrokovana potrebom za novcem uništava brakove. Dovodi do tjeskobe zbog koje se javlja potreba za novim trošenjem novca na savjetovanja ili, još gore, razvod.

Život u skladu s mogućnostima donosi zadovoljstvo sve dok isti ne uspoređuješ sa životima drugih ljudi. Pogledaj svoj život i sve što imaš. Pronađi zahvalnost u svemu što imaš svaki dan. Budi zahvalna na autu koje voziš,na krovu iznad glave i hrani na tvom stolu. Mnogi na svijetu nemaju to. Ako se već uspoređuješ, pronađi one manje sretne od tebe i usporedi se s njima. Zahvalnost je odgovor. Odgovor zbog kojeg ćeš biti zadovoljnija sa svime što imaš u životu.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...