Lekcije iz života

20 stvari koje razumiju samo djeca strogih roditelja

Autor:  | 

Nekad nam se činilo da nam mama i tata previše brane, da nam oduzimaju radosti bezbrižnog djetinjstva.

Sada razumijemo da su neke od zabrana bile zbog naše koristi, sada kada smo odrasli nam je ponekad i drago te se s osmijehom sjećamo tih vremena.

Zdrava i Sretna ti donosi tekst koji će tete podsjetiti kako je bilo biti dijete strogih roditelja.

 1. U društvu si uvijek bila prva kojaje morala ići kući, dok su se ostali nastavljali zabavljati.
 2. Kad si išla prespavati kod prijateljice, trebala si im ostaviti adresu, telefon i drugu kontakt informaciju o toj obitelji, pripremala si detaljni izvještaj o njihovom podrijetlu i obećala da nećeš piti te da ćeš biti u krevetu do 10 sati navečer.
 3. Svaki put, kada su tvoji prijatelji pravili plan gdje bi mogli otići na neku večernju zabavu, znala si da će roditelji reći “ne”. Zato si slična pitanja morala postavljati 2-3 dana ranije, kako bi tvoja molba mogla biti razmotrena.
 4. Prije nego si se obratila roditeljima s bilo kojom molbom, vježbala si pred ogledalom, ne samo svoj govor, već i odgovore na moguća pitanja.
 5. Zapravo, prije nego što si pitala bilo što, trebalo se uvjeriti da su roditelji dobro raspoloženi.
 6. Teško uzdišući i s očima punim tuge, ponekad si govorili: “Ma … nije bitno. Svejedno mi nećete dati …“ Bila je to lukava varka prije zaista važne molbe.
 7. Samo jedan jedini put mogla si pokušati pitati da odeš na nečiju zabavu. Savjet prijatelja “pitaj još jednom” apsolutno nije djelovao.
 8. Uvijek se moralo birati između izlaska u petak ili izlaska u subotu, zato što te roditelji nisu nikada pustili i u petak i subotu.
 9. Najstrašnija panika je bila kad su tvoji prijatelji sto puta mijenjali planove te si morala ponovo objašnjavati roditeljima gdje ćeš ići i što ćeš tamo raditi.
 10. Lagala si jer je to bio jedini način da pobjegneš od kuće. I da .. još uvijek, s vremena na vrijeme, lažeš.
 11. Nisi psovala dok nisi završila srednju školu ili fakultet.
 12. Nikad nisi razgovrala “o onome” sa svojim roditeljima. Moguće da su ti oni pokušavali uvaliti knjigu tipa “Kako se mijenja tijelo”, dajući ti priliku da se o tome osobno informiraš.
 13. Za vrijeme večere obično ste pričali o tome kako se stvari odvijaju u školi, ali nikad nisi pričala o svojim prijateljima (prijateljicama) ili zaljubljivanju. Što su više roditelji brinuli o tome, sve manje šanse je ostajalo za priče o ljubavima.
 14. Ti se ni sada ne možeš obući, a da ne pomisliš što bi rekli roditelji o tome. Koliko ste se često svađali zbog prekratke suknje ili pretjerano izazovnog outfita!
 15. Probušiti uši – to je maksimum promjena kojem si mogla podvrgnuti tijelo. Nikakvo ekstremno bojanje kose, tetovaže ili, ne daj Bože, piercinga – jedino ako si bila spremna dospjeti u pakao, naravno.
 16. Kada ste gledali televizor zajedno, uvijek se prebacivao program ako je postojala i najmanja mogućnost poljupca, ili ne daj Bože, nešto više …
 17. Tvoji roditelji su se uvijek pokušavali da se upišu u pratioce školskih putovanja i ekskurzija.
 18. “Zovi kad stigneš”, “Ti tako i u gostima radiš?”, “Skloni laktove sa stola”, “Nemoj me sramotiti” … fraze koje ste čuli tisuću puta.
 19. Godinama si sanjala o tome kako ćeš živjeti kako ti želiš.
 20.  Nisi se htjela s njima šaliti jer je to moglo završiti smijehom ili time da te pošalju u sobu nakon dugog monologa.

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...