Lekcije iz života

Kako možeš povećati svoju duhovnu i emocionalnu inteligenciju

Autor:  | 

Duhovna i emocionalna inteligencija podrazumijeva mogućnost zahvaljujući kojoj možemo vidjeti širu sliku te životne uzroke i posljedice na iznadprosječan način. Mi ljudi smo skloni vjerovati da nam je određen način života suđen.

Naši prijatelji i obitelj vode živote slične našem i to je stvarnost koju prihvaćamo. Naravno, „tamo negdje“ postoje oni sretnici koji žive živote o kojima mi možemo samo maštati. Misliš da su oni drugačiji, posebni i blagoslovljeni?

No znaš što ću ti reći? Nisu. Oni jednostavno posjeduju veću duhovnu i emocionalnu inteligenciju koja im dopušta da kreiraju svoj život izvan konvencionalnih ograničenja. Pokazat ću ti kako i ti možeš postići isto.

Dakle, duhovna i emocionalna inteligencija znači preokretanje života naopačke. Umjesto da živiš život misleći da si žrtva okolnosti, zapitaj se sljedeće : “Što ako sama mogu stvoriti sve? Što ako sve u svom životu mogu promijeniti? Što ako su moja vlastita uvjerenja, moje odluke i postupci doveli do toga da živim ovakav život? Što ako bih mogla promijeniti perspektivu koja će promijeniti i moj život?”

Veza uzroka i posljedice u životu

Oni koji posjeduju duhovnu inteligenciju znaju da postoji veza između uzroka i posljedica i ona je neosporna u fizičkom svemiru. Kada sam počela shvaćati ovaj koncept, postalo mi je jasno da sam u svom životu koristila sve resurse kako bih kreirala ono što zapravo nisam htjela. Svojevremeno sam prigovarala, žalila se, bila ljuta i zbunjena. Ako bi mi tada netko prišao i pitao me “Zašto ne prestaneš kreirati takav život?”, odbila bih preuzeti bilo kakvu odgovornost za to.

Kako se tvoja duhovna i emocionalna inteligencija povećava, počinješ svijet gledati iz šire perspektive, a to ti daje mogućnost da drugačije sagledaš etikete koje si sama stavila na sebe. Također, možeš primijetiti vezu uzroka i posljedice u svom životu i rezultate koje si na taj način postigla. Vrlo često, to nisu rezultati koje si priželjkivala.

Kako možeš promijeniti svoj život još danas

Evo kako možeš naučiti promatrati život na drugačiji način, kako prepoznati ograničavajući mentalni sklop i kako isti promijeniti. Uvjerenje da to možeš jedino je što ti je potrebno kako bi u ovom naumu uspjela.

  • Ne čini ništa misleći da si žrtva okolnosti. Preuzmi kontrolu i odgovornost. Prestani sažalijevati samu sebe.
  • Razmišljaj o pozitivnim stvarima koje ti pružaju uvid da je kontrola u tebi. Knjige o osobnom rastu, zajednica pozitivnih ljudi. Čuvaj se onih koji uvijek glume žrtve. Povući će te sa sobom.
  • Uskladi se sa samom sobom. Slušaj svoj unutarnji dijalog, promatraj riječi koje izabireš u razgovoru s drugima. Potrudi se da to budu riječi kao “mogu, želim, hoću”, a ne “ne mogu, neću, htjela bih, ALI…”

Ono što tvoj um može vidjeti i povjerovati, ti možeš ostvariti

Nemaš pojma koliko se brzo stvari mijenjaju kada kreneš rasti duhovno i emocionalno i prestaneš dramatizirati. Stvori prostor u svojem umu u kojem ćeš povjerovati da je sve moguće i zatim kreni stvarati točno ono što želiš.

Fizički-svakodnevnim akcijama koje ćeš poduzeti.

Mentalno-fokusiranjem na unutarnje razgovore.

Vizualno-vizualiziranjem budućnosti stvori ono što želiš.

Mogućnosti su neograničene

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...