Budi sretna

Prava razlika između ljubavi i ovisnosti o nekome

Autor:  | 

Ljubav. Svi je želimo. Svi čeznemo za njom. Ona je nešto što je teško definirati, ali svi znamo da je jedna od najljepših stvari koje nam se mogu dogoditi.

Nažalost, tanka je granica između predivne ljubavi i one nezdrave u koju ljubavni odnos može prerasti.

Ljubav ne bi smjela biti stresna. Ljubav ne bi smjela biti košmar osjećaja. Ne bi smjela biti ono što te vuče na dno. Ljubav ne bi smjela slati signale stresa u tvoj mozak i uzrokovati tvoju anksioznost. Ljubav te ne bi smjela trošiti. Ne bi te smjela umarati. Ne bi te smjela tjerati da bježiš od istine, nego da se s njom suočiš. Ljubav te ne bi smjela izdvajati iz drugih odnosa. Zbog nje ne bi trebala zanemarivati druge ljude u svom životu.

Ljubav je predivna, nije hvalisava. Ljubav je predivno partnerstvo, a ne metalni lanac kojim ćeš biti vezana za nekog. Ljubav bi te trebala potaknuti da cijeniš ljepotu u svijetu. Tvoj bi svijet zbog nje trebao biti sjajniji, svjetliji.

Ljubav nije ovisnost.

Ne bi smjela osjećati kao da si zavezana. Ne bi smjela zaboraviti disati bez te osobe. Ljubav nije tamni oblak koji te prati svaki put kada nisi s tom osobom. Ako trebaš nekog da bi disala, da bi bila sretna u životu, to nije ljubav. To je strah. To je nesigurnost. To je ovisnost. To nije ljubav.

Ponekad i ne uočavaš da si u takvoj „ovisničkoj“ vezi. Možda misliš da je normalno voljeti nekoga toliko da moraš biti s tom osobom 24h na dan. Možda misliš da je normalno voljeti nekoga toliko da misliš da bi bez te osobe naprosto umrla. Možda misliš da je normalno voljeti nekoga toliko da ti se život bez te osobe čini nezamislivim. No imala si život i prije te osobe. I trebala bi ga imati i sad.

Ljubav bi trebala biti čarobna. Ljubav bi morala biti ono što te podiže s dna i ono zbog čega si zahvalna na svakoj pa i najmanjoj stvari koju imaš u životu. Zbog ljubavi bi trebala biti bolja osoba, bolja prijateljica, bolja kćerka, bolji čovjek.

Ljubav ti ne bi smjela uzeti dušu. Ljubav ti ne bi trebala unositi strah ni slomiti srce. To nije ljubav. Zapamti to.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...