Lekcije iz života

Znanstvenici dokazali: što više vremena provodimo sa svojim roditeljima, to oni dulje žive

Autor:  | 

Znanstvenici nas često potiču sa zadivljujućim i važnim otkrićima. Na primjer, istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji, nedavno su otkrili na koji način možemo produžiti živote naših roditelja i učiniti ih boljim.

Recept se ispostavio da je krajnje jednostavan.

Zdrava i Sretna dijeli našim čitateljicama rezultate ovog zanimljivog istraživanja kako bi svi shvatili zašto naši najmiliji trebaju našu pažnju.

Ispostavilo se da usamljenost igra ključnu ulogu u ubrzavanju procesa starenja i povezane smrtnosti. Znanstvenici su promatrali stanje 1.600 starijih osoba s prosječnom dobi od 71 godinu. No, zdravstveni faktori i socijalni, te ekonomski status nisu uzeti u obzir. Samo usamljenost.
Više od 6 godina istraživanja, samo 14% starijih osoba koje su stalo posjećivali njihovi najmiliji, su umrli u usporedbi s 23% sudionika koji nisu bili posjećivani.

Kako bivaju stariji, to više pridaju važnost odnosima s obitelji. U isto vrijeme, djeca i unuci pridaju manje pažnje važnoj nam komunikaciji sa starijom generacijom.

Općenito, stariji ljudi su tolerantniji na neviđanje svojih prijatelja i rodbine. Ali isto tako su uvijek spremni podijeliti svoje iskustvo i mudrost s mladima, kao i kazivati na ono što je doista važno i vrijedno naših emocija i truda, a što nije.

Žurimo po savjete od naših roditelja, djedova i baka, tražimo recepte, ili samo trebamo njihove zagrljaje. Dakle, ponekad je dobro prisjetiti se koliko su oni pridali i još nam i dalje s veseljem daju svoju brigu i pažnju. Ako odvojimo  samo par sati tjedno, samo jedan telefonski poziv na dan – uvelike ćemo im povećati šanse za dug i sretan život.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...